Kan du förbli frisk och leva till 120?


Det finns vitaminer som motverkar och även drar tillbaka genetisk ålder. Varför har man inte hört något om det?


   De flesta kommer ignorera den här bloggen för att de inte tror på mirakelmediciner och har viktigare saker att göra än att läsa i 19 minuter om något som kan förändra deras liv… Ni som tycker så, gå vidare med era dag eller skriv någon spydig kommentar! 

Till resten av er, teknologin har gått framåt! 
   Till och med Världshälsoorganisationen har ändrat sin syn på hög ålder (7e nov. 2019) från ”naturligt tillstånd” (natural state) till ”behandlingsbart tillstånd” (medical condition) och har godkänt behandlingar av sjukdomar genom ”föryngring”.

   Om du sitter med en mobiltelefon och är stressad, spara sidan och läs igenom allt senare i lugn och ro. Det här är nog -utan att överdriva- bland det viktigaste du någonsin har läst... 
   Om du har svår med koncentrationen dig eller för att läsa, fråga någon som kan hjälpa dig!

   Vi tar det från början, jag är 54 år gammal (född 67) och som de flesta i min ålder började jag märka att jag blev gammal, fick mindre styrka och ork, blev stel och fick ont, blev sjuk oftare -det vanliga. Jag har en yngre fru och ett barn på 5 år, båda fulla av energi och det får mig att känna mig ännu äldre.
   Jag kunde hitta 3 sätt att bättra på min hälsa:
 1. Gå till en doktor och fråga vilka vitaminer min kropp behöver, (eftersom jag är smartare än det så började jag med multivitaminer istället)
 2. Träna, vilket jag hoppade över p.g.a. lathet och dåliga axlar.
 3. Periodisk fasta ” intermittent fasting” är i ropet på internet, bara skippa en måltid! Det lät enkelt så jag började. Jag gick ner några kilo men jag märkte ingen annan skillnad.
   Jag och min fru åkte på kryssning till Finland, mina multivitaminer var slut så jag gick till ett apotek för att köpa. Apotekaren var pratglad och vi började prata vitaminer, han öppnade en låda, tog fram en burk och sa ”vill du leva till 120, köp de här”.
   De var rätt dyra, jag skämtade nåt om att leva med samma kvinna i 70 år till och köpte multivitaminer istället. Från samma tillverkare dock för jag gillade namnet på tillverkaren: Life Extension.

   OBS! Jag är inte läkare och har ingen medicinsk utbildning, jag uppmanar alla som läser det här att göra sina egna undersökningar och komma fram till sina egna slutsatser.
   Däremot så designar jag framtidens elmotorer så jag är analytisk lagd och kan antagligen förklara saker på ett enklare sätt än en doktor eller forskare.

Den vetenskapliga förklaringen av anti-aging
 
   Jag brukar kolla på The Joe Rogan Experience på YouTube, han intervjuade en forskare som hävdade att han kunde fördröja åldrandet och även omvända det. Videon var på över 2 timmar och jag såg det 2 gånger!

Uppdatering! Jag hade postat videon här men den blev borttagen. Joe Rogan har avtal med Spotify så nu visas den bara där. 
Har du möjlighet att kolla på den, gör det, definitivt värt din tid! Du får söka på:
Joe Rogan Experience #1234 -David Sinclair

De här sakerna i videon fångade min uppmärksamhet:
   Phd David Sinclair är forskare och professor på Harvard University i USA och den ledande forskaren inom Anti-Aging i världen. Han har haft en hård resa från att blivit smutskastad till att nu har fått sin forskning validerad och accepterad av forskarvärlden med hundratals laboratorier som utvecklar hans fynd. 
   Han pratade bl.a. om sin far, när han var 70 hade han börjat visa tecken på åldersdiabetes samt Alzheimer. David forskade i åldrande och visste att hans familj har dåliga gener och hans far var bara 1,5 till 2 år ifrån döden. 
   Så han började medicinera honom med vitaminer mot åldrandet, samma som han arbetade han med i sina musstudier. Familien Sinclair består mest av forskare, de faktiskt krävde att han gjorde det; de visste ju hur det skulle sluta.
   Hans pappa är nu 80 år, för 4 år sen så började han arbeta igen som forskare och är den äldsta människan i världen som har bestigit ett berg i Uganda (som jag inte kommer ihåg namnet på). Han är pigg, starkare än David och har inte ens blivit förkyld de senaste 10 åren.
   David själv testade sin genetiska ålder när han var 44 år gammal, hans genetiska markörer visade på en 57-åring.
   Han började ta vitaminerna och nu, i 50 års ålder, har han en genetisk ålder på 31 år (jag letade fram gamla bilder och videoklipp med honom och det verkar stämma även med hans utseende).

Jag lyckades hitta en kort video från David Sinclair's intervju med Joe Rogan där han berättar om sin pappa, den är bara på 2 minuter:
(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

Joe Rogan Clips - David Sinclair's father

   Jag hade lite svårt att svälja detta så jag började läsa om honom. Jag fann en imponerande meritlista;  35+ patent inom biologi, 25+ utmärkelser bl.a. av den Australiensiska regeringen, utnämnd till en av de mest inflytelserika forskare i världen. Det lät för mig som att han kunde vara trovärdig. 
   Jag grävde vidare; just nu är han professor på Harvard University och leder dess forskarteam på 40 man som är världsledande inom Anti-Aging...
   Något slog mig! Om han ljög för allmänheten så skulle han ha fått sparken! 

  Jag skrev ner vilka vitaminer han tar och började leta efter dem.

   Den ena vitaminen, Trans-Resveratrol, var ganska enkel att hitta men inte den andra... 
   Den andra vitaminen han tar, NMN (Nicotinamide MonoNucleotide), är inte godkänd för tillverkning, det krävs flera kliniska studier på människor. Det finns folk som tar NMN ändå men de köper det från Kina eller Indien (i lösvikt) och det har visat sig vara av ”varierande” kvalitet. Säkert en orsak till varför NMN inte är så känt av allmänheten.
   NMN är en molekyl som Sinclair har upptäckt men han nämnde även en annan molekyl, NR (Nicotinamide Riboside) som har samma verkan som NMN.
   Jag kollade upp det, NR upptäcktes 2004, den omvandlas till NMN i kroppen som i fortsättning har föryngrande effekter (mer om det senare). NR är testad och godkänd för människor, varför inte ta NR istället för NMN? Alla artiklar och studier jag läste pekar på samma livsförlängande effekter som NMN. De som testar Sinclair's "cocktail" letar i NMN-djungeln, det fick bli NR för mig istället.
   Som godkänd vitamin så borde NR vara enkel att hitta, eller?
   Det var enkelt att hitta Nicotinamide och Niacin (som har visat sig verkningslösa mot åldrande), det var värre med NR. Jag hittade bara 2 bolag som tillverkar godkänd NR men de säljer bara i USA! Båda är små och verkar ha stora problem, mer om det sen.
   
  Då kom jag ihåg den finska apotekaren och mina multivitaminer från LifeExtension. Bland 5-600 andra produkter så hittade jag både NR och Trans-Resveratrol i deras sortiment.

   LifeExtension är ett stort Amerikanskt bolag bildat 1980, med egna forskningslaboratorier som fokuserar på livsförlängning och tydligen de enda som har lyckats exportera NR utanför USA.

   I sortimentet fanns en burk med kombinationen NR och Trans-Resveratrol. Doseringen var mycket lägre än vad Sinclair tar men jag har blivit fegare med åren så det passade mig perfekt!

   Jag hittade den Svenska återförsäljaren och köpte. Jag tog även en burk med vitamin D3 och K2, David Sinclair tar det så varför inte?

   Jag tar min son till dagis varje morgon, det är inte långt men jag måste upp för 126 trappsteg för att komma dit (jo, jag har räknat de). Jag har träningsvärk i benen och är helt slut när jag har kommit upp.
   Tänk dig min överraskning en morgon när jag gick upp för samma trappa och kände knappt någonting! Jag var ovanligt pigg och alert. Jag hade inte förväntat mig någon effekt för att vara ärlig...
   Jag gick hem och räknade tabletterna, det var på sjätte dagen. Jag började dokumentera ändringarna och antecknade när jag märkte dem (jag listar de längre ner i bloggen) 

Och självklart så gick jag igenom allt som finns om David Sinclair och anti-aging forskning.

David Sinclair's tal om nuvarande och framtida forskning | Talks at Google
(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

Why We Age and Why We Don't Have To | David Sinclair | Talks at Google

   I tiotal år har man testat olika födor och deras effekter på livslängd, ett av testerna var på apor i två olika djurparker. Aporna verkade leva längre i den ena djurparken, det konstiga var att de levde längre i den djurparken oavsett maten.
   Det visade sig att vilken sorts föda aporna fick spelade ingen roll, hur de blev matade var det viktiga. I den ena parken blev de matade flera gånger om dagen, i den andra bara en gång.

   Man har testat samma princip på hundratals levande organismer, till och med på växter, slutsatsen man har dragit är att vara hungrig under längre tid förlänger livet.
   Hundratals organismer men aldrig på människor, varför kanske du undrar?
   Kliniska tester på människor är dyra och sponsras av regeringar eller läkemedelsföretag. 
 • Regeringar ger pengar till forskning mot sjukdomar och fram till nu så var hör ålder klassad som "oundviklig kondition". 
 • Läkemedelsbolagen är inte intresserade av att spendera pengar för att forska om något som gör människor friskare utan mediciner.

   Det är här Davis Sinclair (och flera andra) kommer in i bilden.


   Andra forskare koncentrerade sig på att göra tester (på sig själva eller volontärer) för att kartlägga vad som händer med kroppen när man är hungrig.
   David koncentrerade sig på hitta mekanismen som orsakade livsförlängningen och hitta andra faktorer förutom hunger som kunde få igång dem.
   Rödvin verkade lovande, i rödvinet kom han fram till att Resveratrol var den aktiverande ingrediensen och efter många försök så isolerade han den aktiva molekylen och nämnde den Trans-Resveratrol (han hade då testat över 20000 molekyler).

    Han publicerade sitt fynd och var även gäst i CBS 60 Minutes (populärt nyhetsprogram)

 12 minuter av hans intervju här:
(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

Wine Rx - 60 Minutes Exclusive on Resveratrol

   Intressant fakta: 
   Den globala försäljningen av rödvin ökade med 30% det året! Det som folk inte förstod var att man måste dricka 500 liter vin varje dag för att komma upp till de nivåer som han pratade om...

Han tog det nästa logiska steget

     Eftersom hög ålder inte klassas som en sjukdom så började han forska i en sjukdom som Trans-Resveratrol hade visat positiva resultat emot, Alzheimers. Han ansökte om statligt bidrag för det, vilket han fick.
   Sen gick han ihop med ett stort läkemedelsbolag (det har varit många stämningar kring den här så jag nämner inga namn, vi kallar det G-S-C, det är enkelt att googla) för att tillverka Trans-Resveratrol.
   Han såg inte det uppenbara, läkemedelsbolag vill ha sjuka människor för att sälja sina läkemedel, inte friska människor som lever långt utan dem. Och sen, vilken regering vill betala ut pensioner i 50 år?
   Två andra läkemedelsbolag, (ett som tillverkar blåa sex-piller och ett som börjar på A och slutar på N) tog fram egna forskningsresultat som visade att Trans-Resveratrol inte fungerar.
   Det gick fort, USA:s regering drog tillbaka bidraget och det gemensamma bolaget som skulle tillverka Trans-Resveratrol begravdes av G-S-C.
   Det blev stora nyheter av det och han målades upp som en bedragare, forskarna som arbetade med Sinclair sökte sig till andra laboratorier, alla utom fyra…

   En "parentes" här:
   En av forskarna som var kvar i hans labb gav aldrig upp, han gjorde egna tester på sin fritid och efter 3 år kunde han bevisa att Trans-Resveratrol faktiskt fungerade och att forskningsresultaten från de 2 läkemedelsbolagen var utom tvivel falska.
   De publicerade resultatet och gick till nyhetsmedier med det, stora nyheter... eller?
   Det blev inte ens en notis i en tidning. Något som Sinclair vann dock var respekten från det medicinska samhället och nu finns det hundratals forskargrupper över hela världen som forskar vidare på hans fynd.

   Sinclair är en nörd men han är otroligt driven, han vill hitta svaret på längre liv, frisk till 150 är målet. Han fick ett till mål "jag vill överleva mina fienden" har han sagt i en intervju.
    I kampanjen emot honom så var det faktiskt något som stämde, Trans-Resveratrols positiva verkan gick ner ju äldre försöksobjekten var. Han försökte hitta orsaken till det.
   Sinclair ändrade sitt arbetssätt, han publicerade sina fynd och öppnade upp för andra att tillverka de utan att ens ta betalt, bara så hans integritet inte skulle ifrågasättas igen.
  Och så startade han en kampanj för att ändra den medicinska statusen på åldrande till "botbar kondition".

    En till "parentes här: "Jag såg ett tal från Sinclair i december 2019 där han nämnde att Världshälsoorganisationen, efter att 36 laboratorier skickat in sina forskningsresultat, godkänner nu behandling av sjukdomar genom att dra tillbaka den genetiska åldern.  Stora nyheter... eller? 
   Ingenting på nyheterna, jag hittade bara den här artikeln på Harvard University's hemsida:


   Det kanske bara är jag som tycker att det är konstigt…

   Tillbaka till historien.
   I kampanjen emot honom så var det faktiskt något som stämde, Trans-Resveratrols positiva verkan gick ner ju äldre försöksobjekten var. Han försökte hitta orsaken till det och slutligen hittade mekanismerna som Trans-Resveratrol aktiverar.
   Han nämnde dem Sirtuins och de aktiveras av NAD+ (de som har haft biologilektioner de senaste 10 åren vet att utan NAD+ så slutar kroppen att fungera) 


   Små barn har väldigt höga koncentrationer av NAD+. 
   Barn har ett outvecklat immunsystem, NAD+ skyddar de mot sjukdomar. Den ser även till att kroppen fungerar, nya celler skapas samt ger barnen "över-energi".
   NAD+ går ner till nästan obefintliga nivåer vid hög ålder. 
   Immunsystemet slutar fungera, nya celler slutar skapas och de befintliga förfaller. Energin försvinner.
   Bristen av NAD+ i kroppen börjar redan vid 30-40 års åldern, det är då man börjar bli sjuk oftare och behöver mer mediciner. 

   Trans-Resveratrol kunde inte aktivera något som det råder brist på, att öka mängden NAD+ i kroppen verkade som en bra ide!

   En "parentes" här. När jag gjorde mina undersökningar så läste jag 2 studier som var speciellt intressanta. 
   Den ena förklarar varför NAD+ sjunker med åldern, länk till studien här:


   Den andra studien visar att lågt NAD+ i kroppen kan leda till kroniska samt åldersrelaterade sjukdomar, länk till studien här:


    Direktinjektioner med NAD+ var verkningslösa, det är en stor molekyl och cellerna kan inte absorbera den. Som mest så gav injektioner en kort energi-kick.
   Han såg däremot ett samband mellan höga NAD+ koncentrationer och höga koncentrationer av NR (Nicotinamide Riboside) en molekyl i B vitaminen, något som kroppen redan har.
   När han följde processen från hög koncentration NR till hög koncentration NAD+, så hittade han en "mellanstegsmolekyl" som han nämnde NMN (Nicotinamide MonoNucleotide).

   Det visade sig att NR omvandlas till NMN och sedan till NAD+

   Sinclair, i samarbete med andra forskare, publicerade 2016 en studie som öppnade vägen för följd-studierna som krävdes för att få NR godkänd för människobruk:


   Så här långt har man kommit med de kliniska försöken:      
   NMN-studier: 
   Den första studien på människor för NMN är gjord (dosering upp till 500mg), en till studie har startat och en är planerad (Uppdatering: den andra studien är klar och 5 studier till är planerade).
   NR-studier:
   Säkerhetsstudie med dosering upp till 2000mg är redan gjord med NR (förutom de andra som krävdes för människobruk) och 38 (Uppdatering: 47 studier) fler studier är igång eller planerade, detta tack vare ändringen av VärldsHälsoOrganisationens klassificering på åldrandet. 
   En ny samlings-studie från Life Extension har visat att NR även producerar nya stamceller i kroppen (stamceller ersätter skadade eller döda celler i kroppen. Stamcellsinjektioner är populära bland "eliten" i USA men kostar 10–12.000 dollar).  
   Länk till artikeln här:

   Det här är grunden till att jag valde att ta NR istället för NMN från Kina eller Indien. Förutom det så är det svårt att få tag på bra NMN och du kan även bli lurad av de som säljer.

NMN från AliExpress. Ett kilo NMN har en tillverkningskostnad på runt 5000 $, de säljer kilo-påsen för runt 150 $, hm...

   David Sinclair tar NMN, det är han som har hittat den och namngett den och så har han 2 kilo NMN i sin källare (enligt honom själv). 

   En människostudie med NR har visat att:
 • 300mg NR dagligen resulterar i 51% högre NAD+ nivåer i snitt efter 2 veckor
 • 1000mg NR dagligen resulterar 1 141% högre NAD+ nivåer i snitt efter 2 veckor
   Studien varade i 8 veckor och nivåerna var stabila under hela perioden, länk till studien nedan:


   Liknande studie med NMN finns inte än.

   Både NR och NMN skapar NAD+. Nyare studier (den ena har Sinclair varit med och forskat fram) har visat dock att NR är faktiskt bättre på att skapa NAD+ än NMN. 
   En fördjupning om de 2 molekylerna, forskning samt nyheter om intressanta molekyler som är på gång hittar du här:


   Varför jag inte har nämnt
några studier om Trans-Resveratrol är för att man har upptäckt Resveratrol i sin ursprungliga form sen 40-talet och över 20000 studier har gjorts på den, Trans-Resveratrol anses säker och är godkänd för konsumtion. Nya studier med Trans-Resveratrol som är igång eller planerade (150+) fokuserar sig huvudsakligen på livsförlängande och terapeutiska egenskaper.

   En kort summering:
 • Man har vetat länge att höga nivåer NAD+ hjälper cellproduktionen och motverkar sjukdomar. Man har försökt injektera NAD+ direkt men kroppen stöter bort det.
 • Man fann att NR (och NMN) kan tillverka NAD+ i kroppen, toppen! Nästa problem är att kroppens interna klocka vet sin ålder och gör som den brukar göra för åldern den är i.
 • Under kaloribrist så börjar kroppen bygga upp sig själv för att överleva, faktiskt fungera som den var ung igen. Man fann att Trans-Resveratrol ger signal till kroppen att den befinner sig i kaloribrist vilket resulterar i att kroppen börjar "laga sig själv" och fungera optimalt.

Men kan kombinationen NR och Trans-Resveratrol verkligen förlänga livet?


De flesta studier görs först på möss innan de når människofasen.
   
   Man har testat mediciner på möss i över 100 år, apor är vår närmaste kusin men hur impopulärt det än låter så är möss och råttor rätt nära släktingar också.
   Man har lärt sig att genmanipulera möss så att deras organism reagerar exakt som en människans. Att deras max-ålder är bara 2 till 2,5 år är ganska behändigt när man forskar i livslängd (att man inte betalar mössen som man gör med människor och att man inte blir stämd av mössens släktingar om något händer är också ett plus för forskarna).

   Det här är resultaten av laboratorietester på möss som tar NR eller NMN i samband med Trans-Resveratrol:
 • Ökning av livslängden med 30% i snitt. 
 • När doseringen av Trans-Resveratrol gavs oregelbundet och bara 4-6 gånger i veckan, så utökades livslängden med 40% i snitt vilken troligen är mössens max-ålder. 
 • Gamla möss som tog substanserna hade mer ork än unga möss utan substanser.
 • Mössen blev inte sjuka, inte ens vid hög ålder.
 • Ökningen på livslängden var inte beroende av födan. Möss på ”McDonalds diet” var feta men hade samma ökning av livslängd, mer ork än unga möss och ingen utvecklade diabetes. När de dog så visade obduktionen friska, ungdomliga organ.
 • Det genetiska arvet påverkade ökningen av livslängden minimalt, skillnaden mellan möss med bra och dåliga gener var försumbar. 
 
   Forskarna tror att människan har en förprogrammerad max-ålder på 120 år och de jobbar på att knäcka det.

   En parentes här: Man kan romantisera om vad människan är men går man ner på molekyler och atomer så är vi inte så unika. NR finns i nästan alla levande organismer, till och med i plantor (inte i blötdjurs-familjen dock). Och i alla organismer, NR omvandlas till NMN och sen till NAD+ som i sin tur lagar organismen och håller den frisk.
   Jag förklarar det här därför att jag har hört för många gånger "det funkar bara på möss", nej! 
   Man har förlängt livet på alla organismer/djur/plantor som man har testat öka mängden NAD+ via NR eller NMN samt aktiverat det.
   Vissa människor är kanske mer besläktade med plantor men det borde vara uppenbart varför man inte forskar om livslängd på organismer som lever i 100 år! 

   Man har sett på människor en ökad träningsprestanda, en annan effekt är en minskning av infekterade celler och sjukdomar. Tiotals kliniska studier är på gång eller planerade för att forska vidare i det. Inga studier har visat några negativa effekter på människor och nu fokuserar man på de positiva effekterna, som bekämpningen av olika sjukdomar samt förlängningen av "de friska åren". 
   Mer om det sen...

  ↓  ↓  NYTT!  ↓  ↓  

    Den här bloggen skrev jag i maj-2020 (det står även i webbadressen: -...blogspot.com/2020/05/kan... Adressen genereras automatiskt från Blogger och det är inget jag kan påverka). Mycket nytt har hänt samt det finns flera saker som jag borde ha förklarat bättre; dax för en uppdatering!

Borde något av det här fastna så är det följande:


   När jag började gräva i det här så tycktes allt vara väldigt komplicerat, vetenskapsmännen har en förkärlek för konstiga namn och komplicerade procceser. Så jag gick ner till grunden på hur allt fungerar och det visade sig vara mycket enklare än jag trodde:

   Namnet "Vitamin" kommer från "Vital-amin", det var ett samlingsnamn på några vitala aminosyror som finns i allas kroppar, upptäckten gjordes på 1920-talet. På senare tid så grupperade man alla molekyler som förekommer naturligt i kroppen och kallade dem till "Vitaminer", du märker snart varför det här är viktigt.

   Vitamin B3 (Niacin) är en singel-molekyl som finns i allas kroppar och den "gifter sig" med alla möjliga molekyler för att skapa nya, mer komplicerade molekyler. 
   Ibland ger kroppen signal till B3 för att "gifta sig" med en energi-molekyl, det heter säkert något krångligt men det är en socker-molekyl. När den nya molekylen är skapad då har den format NR (Nicotinamide Riboside) vilket egentligen är B3+Socker.
   Så fort NR är skapad så har den bara en enda uppgift; uppgiften är att hitta en fosfat-molekyl och "gifta sig" med den. Så fort den har gjort det så har den skapat en ny molekyl som heter NMN (Nicotinamide MonoNucleotide), vilket egentligen är en B3 + en socker + en fosfat.
   När NMN är skapad så har den också bara en uppgift, att svetsa ihop sig med en till NMN-molekyl och skapa den molekylen man vill komma åt, NAD+ (NMN+NMN= NAD+).

   Mindre NAD+ är den viktigaste faktorn till varför man åldras och dör i förtid.
   När du är barn så behöver du massor av NAD+ för att skapa nya celler och skyddas emot sjukdomar då du inte har utvecklat immunförsvaret, växa och överleva (2 saker bland den långa listan på vad NAD+ gör). Kroppen ger order till höger och vänster så att B3 hittar en socker och gifta sig med så att NAD+ kan formas.
   När mindre NAD+ formas med åldern desto färre nya celler formas så att de kan ersätta de gamla, och desto sämre kan vi motstå sjukdomar, därför kallas de för "Åldersrelaterade Sjukdomar".
   Att ha ett starkt försvar emot sjukdomar samt en fungerande kropp som kan ersätta trasiga celler verkar vara rätt viktigt när man blir äldre? 

   Jag kommer säkert att smälta några snöflingor nu men... vi inte så användbara för naturen när vi blir äldre och har redan förökat oss, våra kroppar ger signal till färre B3 molekyler att gifta sig med sitt socker och mindre NAD+ skapas, naturens gång. För 500 år sen så hade jag redan blivit växtnäring vid min ålder.

   Folk har testat att ta bara B3, det är bara en singel-molekyl och billig att tillverka. Stora mängder B3 ger svåra bieffekter och slutsumman blir mindre NAD+; det går åt mer NAD+ att bekämpa bieffekterna än den extra NAD+ som skapas.
   Det är populärt inom "eliten" att ta direkt NAD+ via injektion, man känner sig som en 20-åring men det är dyrt samt NAD+ är en stor molekyl som inte kan ta sig in i cellen där den gör mest nytta.
   NR och NMN är 2 molekyler som gör det, NR enklare då den är mindre (B3+Socker istället för B3+Socker+Fosfat).

   Okej, vi har skapat soldaterna (NAD+), de behöver också ett befäl som talar om vad de ska göra!
   Kroppen har en intern klocka, den kallas "Den Epigenetiska klockan". Den vet hur gammal du är, det är naturens sätt att hålla koll på vilket stadie i livscirkeln du befinner dig i.

   Visst, mer NAD+ kan ge mer energi men du vill komma åt cellföryngringen och att få kroppen att fungera som den ska och skydda dig emot sjukdomar.
   Sirtuins är NAD+ befäl, den talar om vad NAD+ ska göra. Sirtuins är mekanismen i kroppen som reglerar (bland annat) tillverkningen av nya celler samt immunförsvaret.
   När du är barn så skapas det olika molekyler i kroppen som signalerar till Sirtuins att börja jobba, den epigenetiska klockan talar om för kroppen hur mycket av de molekylerna ska skapas, en vidöppen kran när du är barn som skruvas åt med åldern.
   När vi blir äldre så finns det andra faktorer som kan påverka tillverkningen av de molekylerna; t.ex. kaloribrist, intensiv träning, extrem kyla m.m. signalerar till Sirtuins att stärka organismen för att klara av matbristen, springa ifrån tigern eller att klara sig ute i snöstormen.

   En av molekylerna som skapas i växtriket och signalerar förstärkning av växten heter Resveratrol, man hittade molekylen redan på 30-talet. Resveratrol förekommer bl.a. i rött vin som sagt men högre koncentrationer av resveratrol finns i viner där druvorna har skördats i torra, svåra klimat. Man har t.o.m. testat att slå in spikar i apelsinträd innan man plockar apelsinen och funnit högre koncentration resveratrol än vanligt.

   Trans-Resveratrol är den molekylen i resveratrol-familjen som bäst signalerar i den mänskliga Sirtuin-mekanismen att organismen behöver "laga sig själv och komma i form".

   Jag behöver inte gå djupare i det, processen är rätt komplicerad men du förstår principen. Att träna hårt och intensivt har en liknande effekt, dock kortvarigt, (bra att göra dock!)
   Fasta ibland är också bra men den djupa effekten som resveratrol framkallar (främst Autophagy som fick Nobelpriset i medicin 2016, där kroppen "äter upp" trasiga celler för att skapa nya) kommer efter 36 timmars fasta (MIT studie). Det är nog rätt svårt att göra det ofta...
   Själv är jag en soffpotatis som gillar pasta och öl, hård träning och extrem hunger är inget för mig.

   Hur som helst, B3, NR, NMN, NAD+, Trans-Resveratrol är alla GRAS-klassificerade vilket betyder att de är vitaminer som förekommer naturligt i våra kroppar via egen produktion eller via normal föda. Det enda du gör är att öka mängden. 
   Detta enkla faktum samt att precis ALLA vet hur ens framtid kommer att se ut när du blir gammal, gjorde mitt val att ta steget och testa enkelt!

Mina egna erfarenheter med vitaminerna.


Jag vill inte ändra i den här texten för mycket då den speglar mina reaktioner när allt var nytt för mig. 
Nu, efter att ha tagit i nästan 3 år så har jag mer att tillägga samt kan svara på mina egna frågor.

De nya burkarna är Blåa
 
 Jag började ta en tablett per dag av ”Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol” från Life Extension, samtidigt tog jag deras ”Vitamin D and K”

   Tabletten i Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol innehöll 250mg NR och 100mg Trans-Resveratrol i de gamla burkarna, de har ökat till 300mg NR efter årskiftet 2020.
   Sinclair tar 1000mg NMN* och 500-1000mg Trans-Resveratrol, jag började med en riktig "nybörjardos" m.a.o.
   *1000mg NMN omvandlas till lika mycket NAD+ som 1000mg NR

   Vitamins D and K från Life Extensions innehåller de extra vitaminerna som Sinclair pratade om för att "renovera" cirkulationssystemet, speciellt K2- MK7 varianten (trans-menacinon-7) finns inte på många andra K-burkar. De var rätt billiga så varför inte?

   Vitaminerna är helt verkningslösa i början, det tar några dagar att "lura" kroppen att acceptera de. Kroppen vet om att den är gammal, äldre folk kan t.o.m. känna obehag innan de accepteras men man tror att det är negativ placebo effekt.
   Efter några dagars "tjatande" (9 i snitt - 6 för mig) så godkänner kroppen vitaminerna och det är då du får ditt livs chock! Det går inte att förklara hur förvånad jag blev så jag låter bli.
   Jag har lite övervikt, tränar aldrig, gillar att dricka öl ibland och äter mycket pasta, med andra ord är jag inte i den bästa konditionen så det märktes extremt mycket för mig. Vältränade och hälsosamma människor känner mindre skillnad.
   Dock en varning till dig som tänker prova: 
   Det spelar ingen roll om du känner dig som en ungdom, din kropp är inte ung. Överdriv inte, jag har en kompis i 40 års åldern som skulle testa gränsen på hur långt han kunde springa utan paus och han åkte till sjukan med akut vätskebrist. Vänta lite på att din kropp och dina organ hinner komma ikapp. 

   Som jag skrev innan, jag började dokumentera förändringarna när jag märkte dem. 
   Det här har hänt -förutom energikicken jag fick från dag 6:

   Dag 18 Jag har dåliga axlar p.g.a. jag tränade tyngdlyftning när jag var ung.
   Jag går till doktorn och tar kortisonspruta i axlarna en-två gånger per år, jag har gjort det i trettio år nu.
   Smärtan började krypa in på morgonen så jag ringde och bokade tid för sprutan.
   Jag ringde och avbokade tiden dagen efter, för första gången i mitt liv så gick smärtan bort av sig själv!
   Nu känns axlarna helt återställda, förut var jag tvungen att tänka på vilken position jag sov i och hur jag lyfte saker, inte nu längre.

 
 Dag 26 Vi hade gått på en promenad med min fru och son på 4 år. Hans skor klämde och han kunde inte gå mer.
   Som vanligt ville han sitta på axlarna, något som alltid har varit tröttsamt för mig. Jag tog honom på axlarna och gick hela vägen hem utan att bli trött, 1,2 kilometer räknat med Google Maps.

   Dag 36 Jag har haft tandlossning och jag har redan tappat två tänder. Mina tänder rörde sig och jag tog 2 Alvedon och 1 Ipren ibland för att jag hade ont i munnen. Dag 36 märkte jag att jag inte hade spottat blod på ett tag när jag borstade tänderna och att jag inte hade behövt några smärtstillande.
   Min mun och tänder är nu helt friska.
   Något som är märkligt är att min tandsten har försvunnit, skriv gärna i kommentarerna om du har märkt något liknande.
   Uppdatering: OBS! Tandstenen var kvar, det som hände är att tandköttet växte över tandstenen. Det kan vara smart att hålla koll på det.

   Dag 41 Jag hade lite lös hud vid armvecken som irriterade mig, jag såg ut som en gubbe. När jag gick från duschen den dan och kollade mig i spegeln så var den borta. Överhuvudtaget så känns min hud fastare.

   Dag 52 Jag var bortrest och hade bilen i garaget. Servon läcker och jag måste fylla på den ständigt för att kunna svänga, jag hade inte hunnit laga den.
   När jag backade ut bilen för att fylla på oljan så märkte jag att jag kunde vrida ratten utan fungerande servo, det kändes overkligt! Av princip så har jag inte lagat den utan kör med ”muskelservo” som jag gjorde som ung.
   Uppdatering: Det var inte det smartaste jag har gjort, servon gick torr utan olja och började brinna så jag fick skrota bilen.

   Månad 5 Jag blev förkyld! Folk som tar vitaminerna blir aldrig sjuka (eller så försvinner det efter någon timme). Men jag blev det och det höll i sig i några dagar. 
   På den tiden tog jag bara 300mg NR och 100mg Trans-Resveratrol istället för 1000+1000 som Sinclair tar, jag antar att det var därför.
   Varför jag nämner det är för att energin och styrkan gick ner och en del stelhet och smärtor kom tillbaka. Jag kände mig återigen som en femtioåring och jag hade glömt bort hur det var. Att må bra hade blivit min nya vardag.
   Jag bestämde mig för att öka doseringen.
  Uppdatering: Det visade sig att det inte var förkylning utan "virus-19", min fru ville testa för antikroppar och jag gjorde också det, testet vad positivt! Mer om det längre ner.
 

   Som du förstår så kommer inte allt på en gång, de största skillnaderna kommer du att märka de 2-3 första månaderna och sen märker du bara småsaker. Som ett exempel, jag började dra ner på kryddningen i min mat för några dagar sen, mina smaklökar verkar känna mer smak och maten som jag lagade började smaka överkryddat.
   Något som inte har förändrats är att jag fortfarande behöver läsglasögon och några gråa hårstrån i pipskägget är fortfarande där.   
   Uppdatering: Jag skriver om de nya utvecklingarna längre ner i bloggen.  

Jag fick min mamma också att prova!

    Hon är 78 år och har andra gradens diabetes. Jag har sett forskningsresultat på människor med diabetes av andra graden och det är ofarligt i hennes kondition.
   Jag försökte få henne att börja. Efter en månads tjat från min sida och alla möjliga ursäkter från hennes så gick hon med på att ta med sig de till sin doktor och fråga. 
   Doktorn sa att hon kunde ta de men hon behövde inte för att hon var duktig med vad hon åt, hon promenerade länge varje dag, osv. Med andra ord, han kollade att de var ofarliga men visste inte vad de gör. Lite mer övertalning så gick hon med på att testa.

   Hon har haft ont i armen i över 20 år, kan knappt röra den och har svårt att sova. Läkarna kan inte göra något åt det, sjukgymnastik och sånt funkar inte.
   Hon ringde mig en morgon och grät, smärtan i armen var borta! 
   Efter nån månad så kunde hon gå upp ur sängen utan att behöva ”värma upp lederna” i nån timme. 

   Då gjorde hon nåt som jag inte förstår, hon slutade ta dem. Jag kom på henne när hon ringde mig en dag och sa att hon var förkyld, jag hade inte hört henne klaga på sina sjukdomar på ett tag. Orsaken hon gav var att hon var botad, varför kasta bort pengar? 
   Jag skällde ut henne och hon började igen men hennes kropp tog inte emot de en andra gång. Hon tog dem i 20 dagar utan resultat, så hon fick sluta. 
   Det positiva med det här är att armen är fortfarande bra och lederna är relativt smärtfria dock blir hon sjuk stup i ett igen och energin är borta. Det gick över ett år innan vitaminerna började fungera igen för henne...

Och nu, 2,5 år efter jag skrev bloggen och 3 år med vitaminerna, en uppdatering!


   Jag tror att jag har pratat med över 1000 personer som har börjat (varför kommer jag förklara längre ner) samt diskuterat och svarat på 100-tals frågor i kommentarerna (längst ner i bloggen, kanske en bra läsning?), nu vet jag lite mer om det här!

   Styrka/Energi/Ork
   Ökad styrka energi och ork beror alla på samma sak, kroppen får NAD+ som den har haft brist på och börjar fungera bättre. En av NAD+ funktionerna ar att förse kroppen med energi. Små barn har 50-100 gånger mer än 80-åringar (vilket jag erfar från min son -som är 6 år nu förresten).

   En mer vetenskaplig förklaring kan du få från Sinclair själv, det är en kort 2 minuters video:
(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

Rewinding the Clock of Aging Blood Vessels

    Resultat av äldre volontärer som har dokumenterat sin ”medicinering” pekar på ökning av muskelmassan istället för minskning med åldern. 
   En intressant studie om det gjordes i Aristotle University of Thessaloniki, den heter:
  NR-tillskott förbättrar redoxhomeostas och träningsprestanda hos äldre: en dubbelblind cross-over studie.
   Den är med Placebogrupp och "Dubbleblind", vilket betyder att varken forskare eller försökspersoner vet vilka som är i placebogruppen; det för att resultaten inte ska påverkas.  
    Du kan läsa den här:


  Rolig fakta; några fick avsluta försöket tidigt för att de upplevde besvär av substanserna, ALLA som slutade var med i placebogruppen (fick sockerpiller). 
  Hjärnan är kroppens starkaste muskel, jag antar att den kan spela spratt hos äldre... 

   Okej forskning och kliniska försök, vad händer i praktiken?
   Elitidrottare kan verkligen sina kroppar och kan berättat förändringarna i detalj, därför är det så kul att prata med de. En känd före detta elitidrottare (han vill inte ha sitt namn i bloggen) har tagit i 1,5 år. Nu som 60-åring så tränar han bänkpress med samma vikter som han gjorde när han var 30, helt osannolik ökning därför skriver jag inte siffrorna.

   Jag kan berätta en grej som hände med mig för något år sen; jag och min fru skulle med bussen och den var på väg att åka iväg. Min fru är 15 år yngre än mig och hon började springa.
   Jag är en soffpotatis och halvvägs till 60, springa är något jag inte hade gjort i någon deccenie, jag kan vänta på nästa buss. Som vanligt fick hon sin vilja fram. Har du sett filmen Forrest Gump, scenen där han börjar springa? Jag kände mig som det, det var en overklig känsla! Jag flög förbi henne utan att ens ta i!
   Nu tycker jag att det är bara kul att spela fotboll med min son och hans kompisar.

   Tillbaka till forskningen lite, det tar för gamla möss i snitt 40 dagar att börja springa ifrån unga möss. Människokroppen är mer komplicerad och människor är inte uppföda i laboratorier i syfte att testa en specifik sak; du ska inte förvänta dig att du blir stålmannen/kvinnan efter 2 månader.

   Sjukdomar
   Varför kallas det för "Åldersrelaterade Sjukdomar"? I princip så har kroppens försvar försvagats med åldern så att den ådrar sig sjukdomar, något den inte gjorde när kroppen var ung och fungerade bra.
   Forskare hittade sambandet mellan sämre fungerande kroppar hos äldre och låg koncentration NAD+ redan 2004, Sinclair lade ihop pusselbitarna. På senare år så lär man sig på biologilektioner att NAD+ ser till att kroppen fungerar, utan den så upphör alla kroppsfunktioner.
   Något som är gemensamt med alla som börjar är att de slutar bli sjuka efter ett tag, jag har inte det (förutom virus-19 "förkylningen") och folk som jag pratar med brukar nämna det också.

   Tyvärr så bygger bidragssystemet runt forskning för att bota, inte förebygga sjukdomar och de största resurserna går till de vanliga "folkmördarna". Laboratorier måste finansiera den egna forskningen själva och via privatinvesterare.
   Det börjar bli lite fart på det dock, i år (2021) så har det satsats över 20 miljarder dollar (typ lika mycket som små länders BNP) från privata investerare i sektorn, så det är på gång!

   Celler: Lagning/Produktion
   Något som jag har märkt är att det brukar vara hög prioritering för kroppen att börja laga och ersätta "trasiga" celler så fort den får den extra NAD+ den behöver. Inflammerade celler anser jag som "trasiga" och det är därför jag slapp kortison i axlar, blev av med tandlossning o.s.v. Folk har slutat få ont i det ena eller det andra, en kvinna berättade att hon kunde sitta på huk efter att inte kunnat göra det i 20 år som ett exempel.

   Min mamma gick över ett år utan att ta NR och Trans-Resveratrol och hennes arm fortsatte att vara bra. Hon märkte en liten försämring med tiden men inget allvarligt. 
   Det verkar vara en bestående effekt, "det som blir lagat förbli lagat" vilket är rätt logiskt. Jag känner inga andra som har tagit paus så hon är den enda jag kan referera till.
   Det finns kliniska tester på det, en som är intressant heter:
   Nikotinamide Riboside (NR) förstärker den åldrade mänskliga skelettmuskeln, ökar NAD+ metabolism och inducerar transkriptomiska och antiinflammatoriska signaturer.
   Du kan läsa den här:


   Att nya celler börjar produceras är ännu mer spännande och väldokumenterat!
   2016 gick Nobel priset till Yoshinori Ohsumi för Autophagy, vilket är att kroppen "äter upp" trasiga celler för att bygga nya med delarna -för att förklara det enkelt. Det har visat sig att Trans-Resveratrol främjar Autophagy och NAD+ accelererar den.
   I den här artikeln så sammanfattas 49 forskningsresultat om det. Den heter...
   NAD+ främjar förnyelse av stamceller och regenererar mitokondrier
   ...och du kan läsa den här:


   Det finns många som har dokumenterat "sin resa" med substanserna, många har lagt upp videos på Youtube med jämna mellanrum. Jag rekomenderar att du söker efter de och jämför med gamla videos när de precis har börjat. Det är något de inte kan fejka.
   Titta gärna på den här videon, mannen har monterat ihop klipp från tiden han började med substanserna och ett år framåt. Han vill visa sin förändring. Okej hans utseende men lyssna på hur hans röst har förändrats på bara ett år!

 (För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

NMN Trial 1 Year Result - Physical Changes

   Personligen har jag inte dokumenterat min resa med bilder, jag gillar helt enkelt inte att vara med på bild speciellt efter jag blev äldre. Det var ett misstag, jag rekommenderar att du gör det! 
   Jag kan berätta om en tjejkompis till frugan, hon tyckte att det här är hokus pokus (seriöst, hon går till en spågumma!). Jag hade inte träffat henne i över ett år p.g.a. virus-19, hon satt hemma och väntade på vaccinet. När vi träffades så blev hon häpen av att jag såg yngre ut, hon frågade ut mig som om jag vore i en rättegång och sen beställde hon.

   Folk har också frågat om jag har kontrollerat min "genetiska ålder". Jag har inte gjort det men jag gjorde ett annat test:
   Jag har en kompis som är 4 år yngre, han har alltid varit mycket mer atletisk än mig och mycket starkare, 30% större kroppshydda och armar som trästockar. Han arbetar som målare så han sitter inte på dagarna som jag gör.
   Vi testade att springa, jag tog honom lätt. Sen testade vi att springa upp för trapporna vid Södermalms Gymnasiet (stockholmare vet säkert vilka jag menar). Jag tog trappstegen tre och tre hela vägen och han stannade halvvägs och flåsade.
   Sen ville han ta armbrytning, jag testade motvilligt, När han inte kunde ta mig så sade han att jag "låste armen". Han placerade min arm som han ville och testade igen utan att lyckas.
   Hittar jag ett bra och billigt test på "genetisk ålder" ska jag ta det och uppdatera bloggen om var och hur.
 
   Förresten, det finns en webbsida som heter WayBack Machine, där kan du se hur bloggen har förändrats med tiden. Du hittar den här: https://archive.org/web/ >>
   Det här är en text som jag skrev när jag först skrev bloggen, maj 2020:
   Helt ärligt, efter 3 månader så fanns det inte mer grejer att ”laga” i min kropp men jag vet att den ständiga förnyelsen av cellerna gör att kroppen fungerar bättre.
   Jag är som sagt lite överviktig och rör inte mycket på mig, jag flåsade när jag gick upp för trapporna. Jag testade för ett par månader sen att springa upp 5 våningar och ta trappstegen två och två, jag kände knappt någon träningsvärk.
   Det känns bra att veta att min kropp blir friskare med tiden istället för sämre, det är konstigt att säga det men jag ser fram emot att bli äldre!

   Andra förändringar
   Saker händer när kroppen får vad den behöver för att arbeta som den ska!
   Jag har berättat mina förändringar, det här vill jag tillägga efter 2 år:
 • Jag har fortfarande glasögon när jag sitter framför datorn. Däremot så behöver jag inte det när jag läser godnattsaga till sonen längre. En liten förbättring bara, jag tror inte att det kan återgå till perfekt syn. Några har märkt förbättringar men jag tror inte att det kan gå hela vägen. 
 • Jag hade tänkt att raka skallen för att jag blev tunnhårig, hade inga "vikar" men håret växte glest. Det behövs inte längre, hårstråna är tätare nu och har inga vita hårstrån på huvudet. En dag så frågade frun om jag hade ätit korv med bröd, det såg ut som om jag hade torkad ketchup på mustaschen. Jag kollade, hårstråna hade blivit mörkare på en fläck. Jag har några vita strån kvar i pipskägget men mustaschen är helt fri från dem. Om du läser kundrecensionerna för produkterna så är det många som upplever tätare och mörkare hårväxt. Några märker förändringar direkt, för några tar det tid.
   Nu till nära och kära: 
   Min mamma (80 nu) började ta igen för 4 månader sen. 
   En parentes här: jag har hört från folk som har hoppat över någon månad att de har svårt att få igång kroppen igen, om det händer dig så tror jag på att en längre paus kan kanske "lura" kroppen igen. Jag vet inte, jag gissar bara.
   Hur som helst, hon gick till sin nya läkare och frågade om hon kunde ta substanserna. Läkaren sa nej, "det räcker med de 13 medicinerna" var hennes svar, hon kollade inte ens upp vad substanserna var. 
   Men min stackars mamma tänkte inte på att hennes son är världsmästare på att tjata på henne! Så efter en paus på över ett års så "lurades" hennes kropp igen.

   Hon gick till optikern för nya glasögon för 5 månader sen, optikern sade att hon måste gå till ögonläkare därför att hennes katarakt var på väg tillbaka (hon är opererad för det). Det vart svårt att få tid och hon träffade ögonläkaren för ett par veckor sen. Läkaren sade att optikern behövde glasögon, han såg inga spår av katarakt.
   Det verkar som att ögonsjukdomar kan bli bättre, synkorrigering kräver nog mycket tid, om ens möjlig.

   Hon har också typ 2 diabetes som sagt, hon har märkt att hennes värden har blivit bättre.
   Någon som jag pratade med berättade att hennes far fick sänka In***in-intaget (jag kan inte skriva ord som klassas som mediciner, svensk lag) till under hälften.
   Det finns 2 kliniska försök på just förbättring av In***in-sensitiviteten med NR. Båda är gjorda av Oxford University och blev publicerade och godkända nyligen.
   Den ena är gjord med friska dock överviktiga människor och heter:
   Nikotinamid Riboside tillskott förändrar kroppssammansättning och skelettmuskelacetylkarnitin koncentrationer hos friska överviktiga människor
   Du kan läsa den här:


   Den andra gjordes med överviktiga män som redan har diabetes. Den heter:
   En slumpmässigt placebokontrollerad klinisk prövning av Nikotinamid Riboside hos överviktiga män: säkerhet, in***inkänslighet och lipidmobiliserande effekter
   Och du kan läsa den här:


   Nog om diabetes och min mamma. 
   Min kompis och hans sambo började med det här, hon är pensionerad sjuksköterska och har haft högt blodtryck i 15+ år. Hon märkte inte någonting i början men efter en månad började hon bli yr, hon mätte sitt blodtryck och det hade sjunkit. Hon sänkte stadigt medicinerna och efter 3 månader slutade hon helt med de. Hon märkte inget annat men jag antar att NAD+ hade fullt upp med blodtrycket.
   Hon är inte den enda, jag har hört ofta folk som säger att blodtrycket normaliseras.
   Kompisen har slutat sova middag och har bättre energi. Han hade "frozen shoulders", kunde inte lyfta armarna högre än axelnivån, han kan stå som en ballerina nu! Hans ischias är bättre men han blir fortfarande lite yr ibland, antagligen därför att han är mycket mer aktiv nu.

   Som sagt så pratar jag med mycket folk som tar substanserna. 
   Jag har hört extrema förbättringar men de låter osannolika så jag berättar om 2 samtal som jag tyckte var roliga istället... och en tredje som jag och den som ringde hade skilda åsikter om:
   En dotter till en 92 åring köper och ger till sin far som har bara legat och sovit större delen av dagen de senaste 3-4 åren. Efter ett halvår med den "lilla dosen" så ringde hon och berättade att han drog iväg med tvärbanan till Avenyn för att dricka öl med sina vänner.
   En 90 åring ringde och berättade att han köpte tillbaka sin gamla Porsche (sportbil) som han hade sålt när han gick i pension. Han var sugen på att köra den igen!
   Nu den tredje; Kvinnor har berättat att de har blivit av med sina klimakteriebesvär men en kvinna i min ålder ringde och berättade att hon fick tillbaka sin menstruation. Hon var glad för det, blev "fruktbar" igen vid 54. Jag å andra sidan tycker inte att det är ett dugg kul när frugan får sin...

   Ta det för vad det är, jag ville bara berätta.

   Jag skriver i början att det tar 19 minuter att läsa bloggen och det gjorde den när jag skrev den; jag la in den i ett program som räknar ut lästiden och det visade 19.
   Fler frågor växte med tiden och nya saker dök upp så bloggen började växa. När jag ändrade siffran till 30 så visade statistiken att lästiden per läsare gick ner. Jag drog slutsatsen att folk är lata och ändrade till 19 igen...
   Det är mycket att förklara men jag komprimerar texten härifrån.

Om det nu är så bra, varför är det inte mer känt?


   Det är en legitim fråga som dyker upp hela tiden. 

   Den främsta orsaken är nog Sinclair själv! 
   Han hittade NMN, namngav den och sedan presenterade sina resultat mest baserade på NMN. Att han släppte patenten på den fri för alla att tillverka var ett misstag sett i efterhand.
   När jag började så ville jag också ta NMN, det var närmare omöjligt att hitta något som verkade seriöst, i Europa var det närmare omöjligt. Och jag tror inte att många är dumma nog och går och köper kilopåsar från Kina för en tusing... 
   Folk ville hest ha så billig NMN som möjligt och köpte från Amazon, de betalade utan att få produkten, eller så fick de något som rentav var sk*t.
   Sektorn var full med folk som ville göra snabba pengar, det blev många negativa artiklar och det gav en dålig stämpel i sektorn.
   Jag trodde att det hade blivit bättre, tydligen inte...
   ChromaDex (tillverkar NR) köpte alla NMN produkter som säljs på Amazon och testade de. Jag gjorde en sökning på Amazon nyss och fick 258 träffar på "NMN". Det verkar som att det är över 60 bolag som säljer olika produkter med NMN, det var en djungel att försöka reda ut så 60+ är en gissning.
   ChromaDex fick produkter levererade till dem från bara 22 bolag.
   Det visade sig att 14 (!) av de innehåller ingen eller mindre än 15% NMN (slagg-produkt).
   3 innehåller NMN men är dock oren.
   Bara 5 bolag erbjuder ren NMN.
   Om du tycker att det är trotts allt 5 av 22 så får du räkna på att de köpte från ALLA tillverkare och fick av 22.
   Folk vill komma undan billigt och köper självklart av de billiga bolagen. 

   Läkemedelsbolagen har och gör sitt...
   Jag ser med jämna mellanrum negativ forskning som kommer ut. Det är aldrig från universitet, bara från privata laboratorier och backas upp av någon doktor eller forskare som gärna pratar i media om det.
   Man kan se direkt bara på att kolla på hur försöken är strukturerade för att veta resultatet. Här är de 2 strukturerna som är mest populära:
 • Man ger Trans-Resveratrol till försöksobjekten med vatten, Trans-Resveratrol måste absorberas i fett annars går den rätt igenom till avföring.
 • Man ger Trans-Resveratrol till folk över 70, Trans-Resveratrol aktiverar NAD+, folk över 70 har inte så mycket NAD+ att aktivera, som att trycka på gasen i en bil utan bensin.
   NR eller NMN är det svårare att "fejka" ett resultat. Det jag har sett är att försöksobjekten är under 30, en ålder där det inte råder brist på NAD+ i kroppen.
   Tyvärr, att Sinclair släppte sina patent slog fel här också (för att inte folk ska tro att hans forskning var driven av egen vinning så släppte han sina patent fria). 
   Alla bolag i världen kan tillverka hans substanser, om ett bolag lägger pengar på att vederlägga den negativa forskningen så gynnar det även konkurrenterna.
   Läkemedelsbolagen har skapat en osäkerhet, om 5 personer säger till dig att maten är bra i en restaurang och sen kommer en man och säger att maten var skit och han blev magsjuk, då äter du inte där!

   Och så har vi hur folk tänker...
   Efter att ha försökt "sälja" det till bekanta och ha pratat med folk om det så har jag några teorier:

   Folk har svårt att tro sådana saker - med all sin rätt, vi har hört talas om mirakelmediciner i hela vårt liv. Jag som jobbar mitt i den teknologiska utvecklingen hade svårt att tro det.

   Äldre folk är "visa" och de vet allt, lite som mig... 
   Man kan inte handskas med stora förändringar och har svårt att radikalt ändra sin världsbild. Om man ens väljer att börja så har man redan bestämt sig för att det inte kommer fungera.
   Uthållighets studien med NR som man gjorde med äldre (se: Styrka/Energi/Ork) backar upp min teori, (folk i "sockerpiller gruppen" mådde dåligt). Försök med yngre folk har knappt några som hoppar av.
   Min mamma klagade på att hon mådde dåligt i början... Sen klagade hon på priset men det är inte så dyrt och hon har pengar. Om inget annat så vet hon att jag kan köpa till henne.
   En kompis, han är lite yngre och de kommer antagligen kapa hans ben för att han röker, han är i dålig kondition och kan knappt gå 100 meter utan att vila. Jag försökte få honom att köpa vitaminerna men han klagade på ekonomin - så jag gav honom 10 kapslar.
   När jag frågade hur han mådde efter 10 dagar så mådde han bra och var pigg. Hans förklaring till det var därför att han drog ner på rökningen till ett halvt paket... 
   Jag väntade i 10 dagar efter vitaminerna var slut och frågade igen, då var han lika dålig som förut men det var därför att han rökte ett helt paket igen... Nu har han slutat röka helt och orkar knappt gå 50 meter. Han har lovat att han ska testa igen, men först ska han hålla sig ifrån rökning ett halvår, sluta dricka, bla, bla, allt för att inte testa. Och skulle han testa (vilket jag tvivlar på) så skulle han säga att förbättringarna beror på att han inte röker och dricker, jag känner honom...
   Sist när vi var ute så blev jag full och gick hem tidigare än honom, han ringde mig dagen efter och sa att vitaminerna fungerar inte p.g.a. det. Killen kan dricka, jag har gått hem tidigare än honom i alla år vi har känt varandra! 
  Faktiskt, nu efter att har skrivit det här så testade jag att ringa och "pressa" honom och han sade rätt ut att han är tjurskallig och kommer hitta på ursäkter; så det är ingen idè att jag tjatar. Det är jobbigt att se sin vän förfalla, jag tjatar vidare!
    Jag GAV en burk till en annan kompis som är pensionär, han är den envisaste människan jag känner (värre än den jag just berättade om).  Han vet allt och har aldrig fel! 
   Jag sa till honom att ringa mig så fort han kände av nåt, han gjorde inte det så jag ringde upp honom efter 15 dagar. Han hade fått fullt med energi men det var därför att han köpte en ny båt och han var så glad för det... Nu, efter ett år, så har 7 av hans nära också börjat med vitaminerna, de såg hans stora förändring och började fråga...

   Här är några specifika invändningar jag har hört om och om igen:
 
   Det låter för bra för att vara sant. 
   Man testade blad som  i hundratals år har gett till äldre i Asien (mest i Japan) för att de ska hålla sig friska. 
   Man fann att bladen påverkar en mekanism i kroppen (AMPK) som forskarna är eniga (och har bevis för) att den förlänger de friska åren. Proteiner i bladen transporterar vit fett till mitokondrien för energi, en biprodukt av det är minskning av bukfettet. 
   Life Extension tillverkade den och marknadsförde den som livs-förlängande vitamin som samtidigt sänker kroppsvikten - den floppade.
    De marknadsförde den senare bara som bantningsmedel och den säljer som smör i solsken!

   Usch, jag vill inte leva till 120!
   Att hjälpa kroppen att förbli frisk och funktionell gör automatisk att du lever längre, 120 är max-åldern för människan (man forskar på att knäcka den).
   Att leva och må bra är nog det dyrbaraste man har. Vi har det bra i Sverige, vi kan köpa produkterna till skillnad från vissa korrupta länder där de inte säljs eller kostar skjortan. Därför brukar jag svara något i stil med:
   Testa, så fort du är trött på livet så kan du sluta. Efter ett tag så är du tillbaka till ditt miserabla jag.
   Några tycker att det skulle vara hemskt att se sina nära dö omkring sig; berätta för de varför du mår bra! 

   Om det är så bra, varför görs det inte fler studier? 
   Det är på gång! Som jag skrev tidigare, 20 miljarder dollar har satsats i sektorn 2021, en siffra som är nästan 100 gånger mer än vad den fick 2020.

   Jag vill ha mer bevis innan jag testar. 
   Många vill först se människor som är 100+ och friska, kanske vill också se de ta selfies på en skateboard? *Selfie = Självporträtt med mobilkameran, frugan gör det... 
   NR började tillverkas 2016, det låter som en bra ide om man har tid att vänta i 50 år... Det finns en orsak till varför livsförlängande forskning görs primärt på kortlivade organismer.
   Här har jag något jag vill tillägga; när jag först testade så resonerade jag så här:
   Jag visste att substanserna är kliniskt testade och säkra för människobruk. Jag (och alla med mer än ett gram hjärnsubstans mellan öronen) vet exakt vad tiden gör med ens kropp och hur ens framtid kommer att se ut. Det kostade knappt en krogkväll för en hel månad med "feg-dosen".

   Allt handlar om pengar!
   Jag har läst hur det ekonomiska systemet är uppbyggt och den kommentaren irriterar mig mest! 
   Jag brukar svara att tiden är förbi när man gav en kyckling och en säck potatis för att få ladan målad.
   Det finns länder där substanserna säljs som "rikemans piller" - och kostar därefter. Jag vet att den svenska återförsäljaren lägger bara 30% på grossistpriset, den som jobbar inom handel vet hur lågt det är.
   Det finns länder där de inte ens säljs, t.o.m. inom EU där de har varit godkända sen 2017.
   Ska man prata pengar så borde man fråga sig varför läkemedelsbolagen lägger ner resurser på att bromsa utvecklingen...

   Hur som helst, hur många förutfattade meningar, gnällgubbar och kärringar vi än har i det här landet så visar statistiken från Life Extension Europe att Sverige ligger etta i hela Europa i konsumtion av just NAD+ produkter! Bra jobbat för ett litet land...

Lifespan - Livslängd


   David Sinclair publicerade en bok i september 2019, den heter ”Why We Age and Why We Don’t Have To”, den blev Best Seller i New York Times och bästsäljare i Amazon.
   Det är en bok du bör läsa, bl.a. så står det exakt vilka tillskott han och hans far tar på sida 304 (eller så läser du vidare för att jag kommer avslöja det!).
   Hur som helst, han märkte att över 80% av de som köper boken är under 40, det är ännu ett tecken på att äldre människor inte är öppna för nya koncept. 
   Ironiskt nog så är det de som behöver det mest; men å andra sidan, NAD+ börjar sina redan vid trettio års åldern, själv hade jag hellre velat bromsa upp min kropp när jag var yngre. Att vänta till att komma nära döden innan man testar tror jag inte kommer förlänga livet nämnvärt, möss studierna är inte gjorda nära slutet av mössens liv. 
   David Sinclair's pappa verkar må bra å andra sidan och har antagligen redan förlängt sitt liv med 10+ år så jag vet inte...

   Jag hade lagt upp en länk till Amazon där man kunde köpa boken, jag fick 10% av inköpspriset (du kan se om någon tjänar pengar på ditt köp om du ser massa #%h&* i länken du klickar på). Jag tog bort det, det här är en bok som folk borde läsa och att någon tjänar pengar på ens köp kan bli ett mentalt block.
   Hur som helst, en kvinna som ringde mig hade en vän som jobbar på Adlibris och hon tjatade på henne om en svensk översättning. Jag vet inte om det är hennes förtjänst men nu finns svensk översättning av hans bok på Adlibris. Googla "Adlibris" och när du är på sidan, sök på "David Sinclair". Den svenska översättningen heter: Livslängd: Varför vi åldras - och varför vi inte måste göra det.
   De har även en butik i Stockholm och en i Göteborg.
   Jag har inte läst den svenska versionen därför vet jag inte på vilken sida Sinclair skriver om hans och hans pappas intag. 

Nu, orsaken till varför jag skriver bloggen

   Jag var utomlands (jag håller landet hemligt, du kommer förstå varför) och försökte köpa vitaminerna för att mina höll på ta slut. 
   Det gick bara inte, jag kunde inte ens skicka efter de från USA. 
   Jag skrev en blogg om det på engelska (den översattes senare till deras språk). Bloggen var mycket lik den här, och fick riktigt bra respons av folk som ville köpa.

   En parentes här: Jag gillar att skriva, det är en hobby jag har. Jag tycker att om man har värdefull information i sin hjärna så blir den värdelös om man behåller den för sig själv (det var faktiskt en bloggerska som sade det till mig och jag håller med henne). 
   Jag är också perfektionist; jag skrev en bok när jag var 30, jag gjorde ändringar i den i 2 år. Den blev aldrig perfekt och aldrig publicerad.
   Nu har jag lärt mig att bara skriva som jag tänker utan att bry mig om småsaker för att sen gå tillbaka och ändra. Min syster har arbetat med att rätta till skript, jag låter inte henne röra min blogg. Budskapet är det viktiga.

   Jag kontaktade en bekant i landet som höll på med handel, han hittade generalagenten och kom överens med honom om att bli återförsäljare. Lång historia kort, han hade hur mycket kunder som helst men fick inga NAD+ produkter, alla andra vitaminer gick bra. Generalagenten sålde andra produkter också, även mediciner; jag vet inte om det var orsaken och nej, jag går inte omkring med foliehatt :) 
   Han gick till en advokat och hon sade att det strider mot monopol-lagen. När han nämnde det för generalagenten så öppnades plötsligt den Europeiska sidan för inköp av alla Life Extensions produkter. Och han kunde även handla direkt, han behövde inte gå igenom generalagenten.
   När han började handla så stötte han på något ännu märkligare; Life Extension kunde inte hitta hans organisationsnummer i det internationella registret. Han kollade med sin revisor och numrets landskod hade blivit indragen av skatteverket!! (framför organisationsnumret så står det en landskod, till exempel: SE + siffrorna för Sverige). 
   Han kunde med andra ord bara handla inhemska produkter...
   Det Europeiska sidan låstes igen efter någon vecka. Foliehatt och konspirationsteorier åt sidan, dra dina egna slutsatser.

   Jag var i Sverige och kom i kontakt med företaget som är återförsäljare för Life Extensions produkter i Sverige och som jag handlade ifrån. Min bekanta i "landet" kunde sälja produkterna via en annan firma och jag kunde skicka de från Sverige vilket har varit en bra lösning för alla parter (än så länge i.a.f.).

   Samarbetet utvecklades, den svenska återförsäljaren började marknadsföra min blogg; NAD+ och Resveratrol produkter började säljas mer än andra vitaminer. Däremot blev det mycket klagomål från kunder (de flesta äldre) att de fick fel produkter; det var svårt för kunderna att beställa de rätta produkterna när de var begravda bland 600 produkter som finns i Life Extensions sortiment och det blev mycket felbeställningar och returer.
   Då bestämde sig återförsäljaren att enbart ta in produkter som följer David Sinclair's "recept" och det är nog orsaken till att de säljer mest NAD+ produkter i Europa (mina försäljningar till "landet" är inte inräknade).
   De fick ändra logga, namn och webbadress eftersom de inte sålde hela sortimentet, mina tidiga läsare kommer säkert ihåg det. Jag lånade grafiken från mejlen de skickade till sina kunder:


   Varför jag berättar det? L.E. Swedens kunder har frågor hela tiden om vad de ska ta, hur de ska ta det, om jag har det kan jag ta det, du förstår vad jag menar. 
   Proceduren har varit att någon från L.E. Sweden har ringt mig, jag gav svaret och den gav svaret vidare till kunden; att hjälpa med kundfrågor var en del av vår överenskommelse.
   När de enbart började sälja "Sinclair's cocktail-produkter" så blev det bara frågor om just de produkterna. Det enklaste och effektivaste blev då att jag började svara själv i deras "Tips & Råd" nummer. 
   Jag svarar bara i några timmar på vardagar annars skulle det kännas som ett jobb. Jag svarar nästan alltid under telefontiden som står på sidan, men svarar jag inte då är jag upptagen med något, ring igen.

   På deras hemsida finns det mycket information och forskning som jag inte tagit upp här och jag tycker definitivt att du borde själv göra en grundlig undersökning innan du beställer något. Men så tycker jag också att det är vettigt att du först får reda på vad Sinclair och hans pappa tar, vad varje vitamin gör och varför du ska ta den innan du beställer något.
   Därför kommer länken till L.E. Sweden längre ner i bloggen.

Det här är vad David Sinclair rekommenderar för att hålla sig ung

   Ur Boken ”Why We Age - and Why We Don’t Have To” och uppdateringar från senare tal och intervjuer.

   Vitaminer han tar varje dag för att bromsa och omvända åldrandet:
 • 1000mg NMN på morgonen alla dagar. Motsvarar 1000mg NR
 • 500-1000mg Trans-Resveratrol på morgonen. Han blandar den med fet grekisk yoghurt för bättre absorbering i kroppen (5-10 gånger bättre). 
 • 1000mg Me*****iN (receptbelagd medicin för diabetes, min mamma tar det. Jag inte kan nämna p.g.a. regler om läkemedel. OBS! om du tittar på någon av hans videos som jag har postat här så brukar han nämna den i de flesta). Han tar det efter maten, skippar de dagarna han tränar.  
 • 4000 IU Vitamin D3 (han är nästan aldrig ute i solen, jobbar hela dagarna)
 • 100mg K2 (trans-menacinon-7) samt K-komplex
 • TMG
 • Quercetin
   Det låter som mycket men det är egentligen ett par vitaminer du behöver för att börja, Sinclair försöker maximera allt. Jag förklarar lite mer om varje vitamin/substans när jag skriver vad jag tar.

   Det finns många videos av folk som tar NR, de berättar vad de tar och lite om vad Sinclair tar och gör. Jag valde en video av en kvinna som tar NMN istället, hon går rätt djupt i det här och är en välkomponerad video.
   Hon berättar om Sinclairs bok, vad han tar och det mest intressanta för dig så berättar hon andra saker han gör som hjälper föryngringsprocessen och välmåendet.
   Hon visar berättar och även visar sina resultat efter 6 månader.
   Jag har klippt bort visa saker som är hennes egna rekommendationer samt onödigt babblande så att videon blev kort och informativ. Definitivt värd att titta på!

Svensk Text (kompisen fixade det, sorry för ett par felstavningar)   Saker Sinclair gör som hon inte nämner:
 • Han försöker hålla sig borta från socker, bröd och pasta. Äter naturvaror så gott det går och sen sommaren 2021 har han blivit vegan och nykterist.
 • Han använder solskydd, försöker att inte ta röntgen och magnetröntgen om det inte behövs – allt det här förstör din DNA.
 • Jag ändrade i översättningen B-Komplex + Folate till B-12 + Folate. B-12 med Folate och / eller TMG brukar man ta för metylering, inte B-Komplex.
 • I videon så säger hon att han tar 2500 IU av vitamin D3, i intervjuer som jag har lyssnat på så tar han 4000 IU, men han kontrollerar sina nivåer.
   Kombinationen av hennes video och det jag har skrivit borde täcka allt, läs hans bok för att få insikt till varför han gör allt han gör om du är intresserad, jag vill inte skriva hans bok en gång till i bloggen.

   Jag hittade en video med samma kvinna, 20 månader in i "Sinclair's cocktail", 14 månader efter videon ovan. Hon visar hur mycket starkare hon har blivit. Men visst ser hon också "friskare" ut, eller?
   (Jag har sett flera kommentarer där folk skriver typ: "Det är enkelt för henne, hon är bara 30". Nej, hon är 46-47, jag vet inte exakt). 

NMN Resveratrol Me****in -  20 months

   När du läser hans bok så kommer du att förstå en sak:
   Alla åldersforskare i världen är eniga om att det finns 3 mekanismer i kroppen som håller dig ung, att sänka M-Tor aktiviteten och att öka Sirtuins och AMPK aktiviteten. 
   Forskarna har koncentrerat sig på en mekanism som de har försökt att påverka, Sinclair attackerade problemet från en annan vinkel:
   Han ställde sig frågan; hur fungerar en ung och frisk kropp och hur du kan mima den funktionen i äldre och sämre fungerande kroppar?

   Men när du har läst hans bok, tänk på det här:
   Sinclair testar gränserna och mäter resultaten. Han testar allt som kan ge en förbättring, hur liten den än är. Det behöver inte du göra.

Det här tar/gör jag (samt förklaring till vad varje substans gör)De 3 livs-förlängange mekanismerna


Jag börjar med den tråkiga, M-Tor

   Varför den är tråkig är därför att det inte finns några substanser än som kan AVaktivera den utan biverkningar, det finns en men den kan t.o.m. vara farlig så jag nämner inte den.
   Jag ska inte gå in djupt i det men principen är att M-Tor ser till att du får stor kropp, liten och stark kropp är det optimala. Kort och intensiv träning. 
   Växtbaserad protein istället för animalisk hjälper att hålla ner aktiviteten, därför Sinclair testar att bli vegan.

Det här gör jag:
   Jag är en soffpotatis så i princip ingenting som kan kallas för träning. Jag är dock mycket mer aktiv än innan och har faktiskt tänkt på att börja träna igen efter 20 år, vi får se.
   Jag gillar kött och tänker fortsätta äta det. Jag hade en födelsedagskalas för sonen för några månader sen och bjöd på grill, några mammor var vegetarianer. Jag köpte Beyond Meat hamburgare från COOP och åt de som blev kvar, det var super gott! Får de fram em växtbaserad entrecote så kanske...
   Tråkig eller inte, den som löser M-Tor frågan får säkert Nobelpriset.


   Nu, mekanismen som jag tycker är den mest intressanta, Sirtuin:

   Sirtuins är mekanismen som fixar allt i din kropp, tänk på den som fastighetsskötaren. 
   Den behöver NAD+ för att jobba och aktiveras av Trans-Resveratrol. Den lagar skadad DNA, reparerar och ersätter celler och sätter igång Autophagy (Nobelpriset 2016).  
   För de som inte minns; Autophagy återanvänder/äter celler som har tappat sin identitet och är på väg att bli cancerceller. Med energin tillverkas nya friska celler.
   NAD+ gör allt möjligt i kroppen (förutom att tillverka nya celler) och utan den så slutar kroppen att fungera helt. NAD+ sjunker med åldern.

   Hur kan du öka din NAD+?
   Man har inte kunnat hitta en märkbar ökning via föda eller aktivitet. NR är en molekyl i B3 vitaminen (Niacin), man har testat höga doser B3 men man får stora biverkningar. Den extra NAD+ som produceras (och lite till) går åt till att bekämpa biverkningar så slutsumman blir negativ. Man kan ta andra mediciner för biverkningarna men det är inget jag vill testa.
   NR tar sig in i cellen och omvandlas till NMN som i sin tur omvandlas till NAD+, enkelt.
   Kroppens interna klocka vet dock sin ålder och gör det den ska göra för sin ålder. Det är som att fylla bensin i din bil men om du inte gasar så kommer du ingenstans.

   Hur kan du aktivera din NAD+?
   Trans Resveratrol aktiverar din NAD+, det var vad Sinclair bevisade 2009 innan "kriget" mot honom inleddes.
   Aktivera din NAD+ är inte att öka din NAD+
   Fasta eller total kaloribrist (ingen mjölk till kaffet och ät inte upp jordnöten du hittade i fickan), längre tid desto bättre. Man börjar se spår av Autophagy efter c:a 17 timmar och effekterna blir större ju längre man fastar.
   För kortvarig aktivering rekommenderas:
   Kort och intensiv träning.
   Chocka kroppen. För mer tips kolla på den näst sista videon med kvinnan, eller läs boken.

   Hur kan du bevara din befintliga NAD+?
   Man har hittat en substans som man kallar CD38, den ökar med åldern och en av skadorna den orsakar är att förbruka och förstöra NAD+. Man tror att CD38 är den största boven till att NAD+ minskar med åren. 
   Man har funnit att Quercetin bl.a. bekämpar CD38 och det i sin tur hjälper till med att bevara befintlig NAD+. Det är väl rätt uppenbart att om du vill öka dina NAD+ nivåer så blir "slutsumman" högre om en del av din NAD+ inte förstörs?
   Quercetin hjälper även Trans-Resveratrol att aktivera NAD+ under längre tid. 
   Den har också visat en viss aktivering av Sirt-6* (en annan Sirtuin, NAD+ aktiverar Sirt-1) som också har livs-förlängande effekter. 
   *Sirt-6 är en annan Sirtuin som Anti-Aging forskningen börjat fokusera på nyligen.

   Metylering
   Kroppen är en kemifabrik, molekyler ändrar form hela tiden. De tar substanser från kroppens metylerings-pool för att forma nya molekyler. 
   NR omvandlas till NMN och sen till NAD+. NAD+ ser sen till att kroppen fungerar bättre och fler molekyler omvandlas.
   Du fyller på din metylerings-pool via maten men en billig försäkring på att inte poolen sinar p.g.a. NR-omvandlingen är att ta TMG. 100mg NR förbrukar ungefär 80mg TMG.
   För att försäkra sig om att resten av metyleringen i kroppen fungerar utan brister i poolen kan du ta Metylkobalamin och L-5 Metyltetrahydrofolat. Du kan söka efter det eller bara köpa en burk B12-Folate som innehåller dem. Också den är billig.

Det här tar jag:
   Ökning av NAD+: Jag började med 250mg NR (minsta är 300mg nuförtiden) och har ökat stegvis till 900mg.
   Aktivering av NAD+: Jag började med 100mg Trans Resveratrol och är nu uppe i 750mg. Jag hoppar över Resveratrol på helgerna för att kroppen inte ska hamna i rutin.
   Bevaring av NAD+: Life Extensions Resveratrol-blandning innehåller Quercetin, jag tar ingen extra.
   Metylering: Jag började direkt med 1000mg TMG. Man har länge vetat att TMG hjälper levern, man gjorde en 5 års-studie på 5000 patienter som genomgick levertransplantation. Men på senare år har man också märkt att TMG hjälper med vikten samt förbränner alkohol snabbare. Jag var småfet och gillar öl, Win-Win. Det finns folk som tar 2500mg men det avråder jag från.
   BioActive Folate & Vitamin B12, en kapsel per dag. Förutom metylering så hjälper den bl.a. med att hålla hjärnan skarp. 

Det här gör jag:
   Jag gör bara det som känns enkelt för mig och det är periodisk fasta ibland.
   Jag har aldrig gillat att äta frukost, människor med låga blodsocker nivåer på morgonen är stora frukostätare tydligen. Jag gillar kaffe, jag tog bort sockret och mjölken och vips, periodisk fasta! Är du hungrig på morgonen men inte på kvällen, ät en tidig middag. Ät mindre ofta är principen och ha långa perioder med noll kaloriintag, sömnen inräknad.
   Ser jag något framför mig som jag vill äta så bryter jag fastan, Trans Resveratrol aktiverar NAD+ i.a.f. Men nu när jag vet att sakerna som Sinclair rekommenderar faktiskt fungerar, så finns de olika rekommendationerna i baktankarna.
   Jag tar trapporna istället för hissen ibland och tar inte bilen för att åka nån kilometer för att handla, det är inte jobbigt. Fy, jag skrev tidigare att jag funderar på att börja träna igen, kompisar som inte har träffat mig på ett par år skulle gapskratta om jag sade det!
   Olivoljan innehåller oleic acid (oljesyra), magen producerar oljesyra när den känner hunger. Det forskas om olivoljan kan aktivera NAD+, så ingen mer margarin för mig. 
   Enkelt!


   AMPK, den mest beprövade mekanismen:

   Sen 1957 har man gett Me****in (det som Sinclair tar) till folk med diabetes för att öka ins**in-sensitiviteten och sänka blodsockret (sorry för alla ***, jag måste annars visar inte google min blogg). Man har studerat milliontals fall och slutsatsen är att folk som tar den förblir friskare än genomsnittet och lever längre.
   Man har hittat att Me****in påverkar mitokondrien positivt (den "bränner" och ersätter den i en krånglig process som jag tycker är onödigt att utveckla här). Mitokondrien i sin tur blir aktivare och påverkar AMPK mekanismen positivt.

   En parentes här: Världshälsoorganisationen har godkänt föryngring som koncept för att bota sjukdomar via Sirtuin mekanismen, det har inte USA:s FDA gjort däremot - förresten så godkände USA Me****in mot diabetes 38 år senare än resten av världen, Phizer hade sitt läkemedel som den sålde...
   Nu testar man med AMPK genom Me****in, de har presenterat resultat från 100 millioner diabetes fall som man har följt och kartlagt genom åren, vi får se om de lyckas...

   Det negativa med Me****in är att det klassas (än så länge) som läkemedel och kan bara köpas med recept. Men det finns receptfria alternativ:
   Berberin är en vitamin som sänker blodsockret och tros påverka AMPK på liknande sätt som Me****in men i mindre grad. Jag har ingen åsikt om den, varken bu eller bä..
   "Bantningspillret" som jag skrev om tidigare, innehåller ActivAMP vilket är extrakt från de bladen i Asien som jag nämnde. Den transporterar bukfett till mitokondrien för energi, den blir aktiv och i sin tur påverkar AMPK mekanismen positivt.

   För ett halvår sen skrev jag en kort artikel om när jag testade de 3 substanserna, den är fortfarande aktuell (förutom min vikt) och du kan läsa den här:

AMPK  >>

Det här tar jag: 
   Jag tar ett piller AMPK Metabolic Formula varje kväll någon timme innan jag går och lägger mig. 
   När jag började med den så tog jag den på morgonen och märkte att energin jag kände på morgonen gick ner. Jag kollade med andra som tar och de märkte samma sak, fettförbränningen tar tydligen på krafterna. När man tar den på kvällen däremot så sover man som en prins/prinsessa!
   Om man tänker logiskt så borde kombinationen Me****in (som stressar mitokondrien) och ActivAMP (som ger energi till mitokondrien) lira bra ihop men jag väntar på forskning innan jag testar.


Här är en till kort video från Joe Rogans intervju där David Sinclair förklarar de 3 livsförlängande mekanismerna, rätt kort clip.
(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

3 Pathways for Longevity from Dr. David Sinclair

Vad hände med D och K vitaminen?

   De 2 aktiverar inte någon av de 3 mekanismerna. Däremot så har David Sinclair kollat på helheten; hur kan en gammal kropp fungera som en ung? Du kan byta motorn i en skrotbil men hjulen kommer nog ramla av vid första kurvan (en till av mina bil-paralleller).
   En av sakerna som D3 gör är att ta upp kalcium, en av sakerna som K gör (just K2 MK-7 har långvarig effekt) är att fördela kalciumet till skelettet. Mindre kalcium i blodomloppet rensar cirkulationssystemet och mer kalcium i skelettet förstärker den, Win - Win.
   DOCK!! Om du tar några mediciner för cirkulationen så borde du kolla intag av K vitaminen med din läkare. Att rensa ett dåligt cirkulationssystem kan betyda skräp i blodomloppet. Då kan det vara bättre att först låta kroppen själv fixa det värsta tills du slipper mediciner och sen börja tänka på den.

Det här tar jag:
   Jag tar en kapsel D & K vitamin 4-5 gånger i veckan. Life Extensions blandning är rätt maxad (5000 IU av D3) och man borde kolla sina D nivåer med jämna mellanrum om man tar över 3-4000 IU. Det är säkert överkurs att göra det dock.
   Att inte ta varje dag känns som den enkla lösningen.

En sammanfattning

   Vilken av mekanismerna du än påverkar positivt så påverkas även de andra 2, dock i mindre grad har man märkt.
   Trans-Resveratrol har visat positiva effekter i tidig Alzheimers, så har även Me****in som påverkar AMPK och man har testat att höja mental fokus med NR. 
   Trans-Resveratrol har visat positiva resultat mot hög kolesterol via Sirtuins-mekanismen, men det har också ActivAMP via AMPK-mekanismen.
   Det finns flera exempel på de "gamla substanserna" och massor med studier för NR är på gång just emot sjukdomar (30+ senast jag kollade). Hög ålder är fortfarande inte en sjukdom i de styrande organens syn och man ger bidrag bara för att forska mot sjukdomar.
   Jag tror att jag hade lite fel i tidigare versioner av bloggen, jag skrev att jag gick ner i vikt efter att jag började med TMG och AMPK Metabolic Activator (nu är jag nere i vikten som jag hade i min sena 20 års ålder); jag tror att viktminskningen sker för att kroppens metabolism börjar fungera normalt igen.
   När jag var 20-25 så brukade jag gå upp några kilon under långa semestrar, jag var tillbaka till min normala vikt efter en vecka hemma. Viktminskningen blev långsammare med åren, ända till en gång vid 30 års åldern då de extra kilon stannade kvar. 

"Karta" över NAD+ aktivering och funktion

   Man gjorde nyligen ett långtidsförsök för att bromsa åldrandet i USA. Sirtuin-mekanismen visar de bästa resultaten men valde att gå tungt på AMPK via Me****in, just som en del i processen att USA ska godkänna att bota olika sjukdomar via föryngring av organ. Man mätte åldern med Horvarth Klockan, den mäter din exakta genetiska ålder och påverkas mest av den faktiska tiden du finns här på jorden genom att lämna specifika spår i den epigenetiska signaturen (sorry för den krångliga förklaringen).
   Försöket varade i 9 månader och till forskarnas förvåning så visade Horvarth Klockan på en föryngring av försökspepsonerna med 2,5 år i snitt!
   Du kan läsa om studien i den svenska tidningen NyTeknik här: 


   Det kommer fler liknande studier, bl.a. från Altos Labs där Steve Horvarth forskar (var forskare i Sinclairs labb när han uppfann Horvarth Klockan). Jeff Bezos (Amazon-grundaren) kommer sponsra Altos Labs framtida forskning. 
   I vilket fall som helst, hur än de olika mekanismerna påverkar kroppen så verkar det fungera.

Och nu blir det reklam!

   När jag letade efter NR så hittade jag 2 tillverkare som verkade ha en bra produkt, jag säger en produkt för att de säljer bara NR, inte Resveratrol och båda säljer bara i USA.
   Elysium är grundad av MIT forskare som forskar i livsförlängning men de verkar inte vara så duktiga på att marknadsföra och sälja sin produkt. De har lagliga problem och dras jämt till rätten.
   Den andra tillverkaren är TruNiagen. När min bekanta försökte importera NR från Life Extension och fick problem, så vände han sig till TruNiagen för att köpa. Svaret var märkligt, de ville inte sälja till honom, de kunde bara tillverka NR åt honom om han skapade ett eget varumärke och då han måste ordna med importtillstånd utan deras inblandning!

   Life Extension bildades 1980 av forskare som forskade inom Anti-Aging redan på 60-talet, då var det knappast populärt.
   De har vuxit till att vara en av de ledande bolagen i sektorn och de har egna laboratorier som tar fram vitaminblandningar specifika för längre liv. Bl.a. så fick David Sinclair upp ögonen för Quercetin därför att Life Extensions Resveratrol mix har fått de bästa resultaten.
   De är det enda bolaget (förutom kineser) som tar in NR till EU och de enda som har "transport-säkrat" den p.g.a. den är temperaturkänslig (långa perioder på över 45 grader eller korta på över 60 grader kan göra den inaktiv).
   Till deras meriter hör också till att de har tagit upp lagliga strider emot FDA (Food and Drug Administration i USA) angående korruption samt emot läkemedelsbolag, (som Pfizer om ekonomiskt och vetenskapligt bedrägeri) och vunnit.
   De tillverkar 500+ olika vitaminer och är de enda som jag kan hitta som säljer riktiga Anti-Aging vitaminer i större delar av världen utan problem.
   Hade jag hittat bättre vitaminer så hade jag köpt dem.

Innan du börjar


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
   Var Kritisk! Kolla upp allt själv, läs om det här, googla fram information, kolla på Youtube. Jag undersökte det i ett halvår innan jag började, gör din egna undersökning och lyssna inte bara på mig.
   Tänk på att wikipedia och medicinska publikationer är starkt influerade av läkemedelsbolag.
   All världens godkända forskning hittar du i PubMed, allt granskas innan det hamnar i deras arkiv.
   Jag tycker att det är jätteviktigt att du gör det, därför har den här korta texten fått en egen paragraf...

Bra, du har bestämt dig för att börja, hur ska du göra?


   Länk till den svenska återförsäljaren: 


   Du kan även klicka på loggan nedan så kommer du dit:


   Du kommer att hamna på deras hemsida och alla vitaminerna hittar du där, det är bara att skrolla ner. På hemsidan hittar du även bra information och forskning som inte finns med här, bra läsning!
   Högt upp på sidan så hittar du ett Tips & Råd nummer, jag svarar på den i skrivandets stund och om jag inte svarar så är jag upptagen med annat, testa igen.
   Har du frågor om din sändning eller liknande så kan du mejla de istället, sitter jag vid en dator så kan jag kanske hjälpa med något enkelt.

Nu till den viktiga biten, vad du ska börja med. 

   Sirtuins är mekanismen som du kommer märka de största förändringarna av, så börja med den är nog bäst; jag gjorde det.

Ordet "Optimized" finns inte med
 i nyare burkar
   De flesta börjar med en kapsel som innehåller allt för Sirtuins, NR, Trans-Resveratrol, Quercetin och annat gott, bl.a. Fisetin som har liknande effekt som Quercetin (Life Extensions resveratrol-blandning har vunnit "Best in Class" flera år i rad). Fega jag började med den och ska jag vara helt ärlig så räcker den långt, det tar bara längre tid för några. Det här är en stor omställning för kroppen så att ta det sakta kan vara vettigt för några, det beror på dig själv.
   Om man kollar mängderna den innehåller så är mängden NR rätt okej, den motsvarar 30% av det Sinclair rekommenderar. Mängden Trans-Resveratrol däremot är väldigt låg, bara 10-20% av hans rekommendation. Att den lilla mängden ändå klarar att aktivera NAD+ till en så bra nivå som den gör det är p.g.a. de andra substanserna som finns i blandningen. Själv trodde jag inte att jag skulle märka något när jag började, jag fick mitt livs överraskning!

   Vill du ha en lista på vad den gör för kroppen så kan du läsa i produktöverblick sen en fördjupning i produktbeskrivningen (den är baserad på 22 forskningsresultat, bra läsning?)


   Men som sagt, det speglar olika aspekter som kommer i samband med bättre fungerande kropp, fler "förbättringar" kommer nog med i produktbeskrivningen med tiden.
   OBS! Resveratrol absorberas i fett, vi kommer till det snart.

   Efter c:a 6 månader så började jag med de separata burkarna, den ena orsaken var nyfikenhet, kunde det bli bättre? Den andra orsaken var att forskningen som jag har läst pekar på att man får maximal effekt när kroppen inte hamnar i en rutin, dock är skillnaden relativt liten. 
   Att tillföra NR hela tiden är bara bra, kroppen behöver den extra NAD+; men man behöver inte aktivera den konstant. Då kan man avbryta Resveratrolintaget i ett par dagar varje vecka (helgen för mig).
   Kombi-kapseln (NR och Resveratrol, 2-i-1) innehåller båda, därför kan man inte avbryta den ena och ta den andra.
   Jag började ta 2 kapslar rena NR (NAD+ Cell regenerator) och 2 kapslar Resveratrol (Optimized Resveratrol), de förändringarna jag märkte direkt var lite bättre ork (om möjligt!). Huden har blivit fastare men den kanske skulle ha blivit det i alla fall. Något som jag märkte är att jag fick lite huvudvärk den dagen men den gick över efter någon timme.
   Inga konstigheter när jag ökade till 3+3 kapslar ett halvår efter det. Förutom den mätbara ändringen av vikten så kan jag inte peka på något konkret och helt ärligt så vet jag inte hur något kan bli bättre än det redan är. Igen, produktöversikt och beskrivning kan vara en nyttig läsning, produktbeskrivningen baserar sig på 9 papper för NR-burken och 15 för resveratrol:

   NAD+ Cell Regenerator: 


   Optimized Resveratrol:


   Jag vet att en stor del av L.E. Swedens kunder är pensionärer och inte har råd att "maxa ut" som jag gör. Jag har råd med det och när jag räknar kallt så kostar det mycket mindre än jag kastade på cigaretter för 10 år sen när jag rökte. 
   2-i-1 burken är den mest ekonomiska och räcker långt, hellre göra något än inget alls?

En viktig sak innan jag fortsätter med de andra produkterna:

   Trans-Resveratrol absorberas i fett, Life Extensions Optimized Resveratrol Elite däremot behöver inte blandas i fett. Jag hade en hel sektion här innan med goda "feta recept" men det behövs inte längre. Ta helst kapseln med mat.
   Optimized Resveratrol Elite vann ännu en gång utmärkelsen "Best in Class" med sin nya blanding och den har visat att den absorberas upp till 10 ggr bättre i kroppen än ren Trans-Resveratrol.
   
Nu till resten.

   Metylering är en viktig del av processen.
   TMG kan låta som något nytt för dig men den har funnits sen femtio-talet. Man har sett sen tidigt att den gynnar det kardiovaskulära systemet, på senare tid märkte man bättre leverfunktion och anti inflammatoriska egenskaper, saker som man har märkt med aktiv NAD+. TMG fyller på 3 viktiga metyl grupper.
   För att fylla på resten så kan man ta Folate & B12, den har också flera positiva effekter i kroppen men det är också antagligen därför att den hjälper den att fungera bättre. Att hålla hjärnan skarp är en effekt som är viktig för mig.
   De är billiga vitaminer och kanske inte behövs från början men börja med TMG åtminstone efter ett par veckor, det är en billig försäkring för att inte dina metyleringspooler sinar. 
   En kapsel/skopa om du tar en NAD+ per dag, 2 om du tar mer.
   Själv tar jag pulvret, 2 skopor (billigare - per gram räknat) och blandar i yoghurten på morgonen. Den behöver inte blandas i fett men det är enkelt att göra det när man ändå håller på.
   Vill du läsa produktöverblick och beskrivning (baserade på 16 papper) så kan du läsa de här:

   TMG Kapslar:


   TMG Pulver:


   Texten är nog samma till båda.

   Produktöverblick och beskrivning för Folate & B12 baserar sig på 7 papper och du hittar den här:


AMPK

"AMPK Metabolic Formula"
står det på de nya burkarna
   Du kommer säkert att bli lite förvirrad, jag pratar om AMPK Metabolic Aktivator och på burkarna står det AMPK Metabolic Formula.
   Det börjar bli rörelser i sektorn, ett bolag köpte AktivAMP patenten för EU och nämnde den till Actiponin. Life Extension fick ändra namnet på burkarna de säljer i Europa, jag har sagt till att de ska ändra på produktbilderna eftersom folk ringer och frågar men de har inte fått den nya grafiken i skrivandets stund.
   Hur som helst så tycker jag inte att du ska börja med den direkt, få igång din Sirtuin-mekanismen först. Kanske vänta någon månad?
   En tablett, varken mer eller mindre, dock ta den någon timme innan du går och lägger dig, du sover gott! 
   Jag hoppar över den på helgerna, igen för att inte vänja kroppen i en rutin.
   Fettförbränningen, kolesterolen och sömnen var viktigast för mig men vill du läsa produktöverblicken och beskrivningen så finns den här, den är baserad på 12 papper:


D & K

   Vitamin D3 och Vitamin K är vanliga vitaminer som inte behöver någon vidare utveckling. Att kombinationen rensar cirkulationssystemet samtidigt som den förstärker skelettet är lysande!
   Däremot så borde du inte ta K vitamin utan att rådfråga läkaren om du tar mediciner för just cirkulationssystemet.
   Den burken som har den kombinerade D & K är faktiskt bäst i skrivandets stund. Den innehåller 5000 IU av D3 vilket är det högsta i EU, vi får se om Life Extension "fegar ur" och ta tillbaka kombi-burken som innehöll 3000 IU som de hade för något år sen. M.a.o. håll koll på fliken "Innehåll/Fakta" där det står vad den aktuella produkten du får innehåller. Länk till den här:


   De andra 2 burkarna är om du bara vill ta D3 eller om du vill ta en riktigt bra K-blandning. 
   Om Super K: Sinclair pratar varmt om K-2 Trans Menakinon-7 och kombi-burken (Vitamin D&K) och Super K innehåller exakt samma mängd av den. SUPER K har däremot en mer komplett K blandning och just den burken är Life Extensions bäst säljande produkt flera år i rad, så den borde vara bra. 
   Länk till Super K:


   Och länk till Vitamin D3:


   Jag började med D&K redan från början och jag ser ingen orsak till varför inte göra det.
   Om du tar multivitaminer, kolla gärna hur mycket av vitaminerna de innehåller, det är skrattretande lite. Jag hoppar över den som sagt runt 3 gånger i veckan så jag slipper kolla nivåerna varje halvår.

   Vill du inte hoppa från produktsida till produktsida när du ska beställa så finns alla produkter uppstaplade på första sidan, klickar du på loggan så kommer du dit. Där i början så hittar du också ett telefonnummer om du vill fråga något, det blir nog jag som svarar på den.

www.lesweden.se

   Det finns inga dumma frågor men en orsak till att jag är grundlig i min beskrivning av produkterna är för att slippa dumma frågor. Skämt åsido, jag vet att det är mycket att ta in, behöver du hjälp så ring!

   Här är svaren till de vanligaste frågorna jag får om NAD+:
 • Nej, ökad NAD+ påverkar inte medicinering negativt, det som brukar hända är att medicinerna verkar bättre och du får minska de med tiden.
 • Nej, fortsätt med vitaminerna du tar, de brukar bli mer effektiva. Ta de vitaminer din kropp behöver och så länge den behöver dem. Hur många vitaminer tog du när du var 30?
 • En uppföljning till mitt förra svar: Nej, multivitaminer är inte att rekommendera. Ta bara de vitaminerna din kropp behöver. Multivitaminer kallas i forskarvärlden för "Vitaminbolagens Kassako", de flesta vill ha det enkelt och ta ett piller som fixar allt (jag gjorde det för några år sen...) Billiga multivitaminer kan vara producerade av "restprodukter", kycklingkorv innehåller kyckling men den är inte kycklingfilè.
   Vill du själv leta svar på dina frågor? David Sinclair hade en intervju med Dr Rhonda Patrick, de gick på djupet om olika sjukdomar substanserna hjälper emot samt olika tips om allt som har med substanserna att göra. De har delat upp intervjun till en spellista på Youtube med korta videoklipp om varje ämne de diskuterar. 25 snuttar = 25 frågor du slipper ringa om! Länk till spellistan:


   Jag vet bara en läkare i Sverige som ger substanserna till sina patienter, han har dock hoppat av Landstinget och jag tror att han äger eller samarbetar med 3 praktiker i Stockholm, osäker på det. Han är nog dyr att konsultera, han brukar hålla föredrag till företag om hälsa men jag nämner honom bara för att upplysa om möjligheten. Jag länkar till hans sida så får du ta det därifrån:


   Det verkar vara lite tabu för läkare om det här; ett specifikt fall, en kvinna med MS ringde mig och frågade om det här, hon hade fått telefonnumret från sin läkare! 
   Om läkarkåren börjar praktisera förebyggande medicinering så blir det nog bättre med det. Än så länge så får man nog höra "Du är duktig gumman, du behöver inte ta något mer än dina 13 mediciner du redan tar" som läkaren sade till min mamma...

   En sista, jag tror att mer än hälften av samtalen jag får är relaterade till var vitaminerna skickas ifrån och när du får dem: De skickas från Stockholm med Postnord och leveranstiden är 1-2 dagar.

Vad borde du förvänta dig?


   Svaret är enkelt, ingenting!
   Jag gjorde felet i de tidiga versionerna av bloggen att bara berätta om min otroliga upplevelse med den minsta "dosen", så är det inte för alla har jag märkt nu efter 2 år.
   Det verkar som att 70-80% av folket som testar får ökad ork redan från den lilla dosen, får du det, bra!
   Det finns folk som inte får det dock, Förut hade jag en hel sektion i bloggen med "om du har det, testa det". Nu vet jag varför "kicken" inte kommer efter någon vecka hos några:

   Den extra NAD+ kroppen får av den extra NR går åt till att "renovera" olika funktioner och räcker inte till den extra syresättningen den annars förser musklerna med.
   Tänk på att din kropp är som en torr svamp som får en droppe varje timme, det tar tid innan du kan diska, (dålig analogi men jag kom inte på något med bilar).
   Det blir en tävling i kroppen om vilken del eller funktion är viktigast att reparera först, pågående sjukdomar och inflammationer vinner oftast men inte alltid. Det är din egen kropp som allokerar resurserna. Du kan läsa en studie om det här:


   Eller lyssna på David Sinclair berätta om det:

The Competition for NAD+ in Our Body - Dr David Sinclai and Dr Rhonda Patrick Interview Clips

    Något som är genomgående på folk som har klagat på att de inte har fått mer ork är att de inte har blivit sjuka efter dem har börjat.
   Några förväntar sig stora förändringar efter ett par veckor; en kvinna klagade på att det inte fungerar därför att orken inte var bättre. När jag frågade ut henne så hade hennes hår och naglar börjat växa mer. Man kan i princip bara gissa vad ens kropp kommer göra med den extra NAD+.
   Att hålla koll på små förändringar när man förväntar sig något stort kan vara svårt; en kille i min ålder märkte bättre ork först efter ett år. Han märkte bara andra små förändringar under tiden. 
   Flera som inte får "kicken" börjar göra saker med tiden som var omöjliga innan -utan att ens märka det.

   Något som jag vet är att, precis alla människor som har deltagit i kliniska försök eller testat sina NAD+ nivåer har fått ökad NAD+ i kroppen av NR. En klinisk studie visar ökningen som du kan förvänta dig:
 • 300mg NR dagligen resulterade för försöksgruppen i 51% högre NAD+ nivåer i snitt efter 2 veckor
 • 1000mg NR dagligen resulterade för försöksgruppen i 141% högre NAD+ nivåer i snitt efter 2 veckor
   Studien varade i 8 veckor och nivåerna var stabila under hela perioden, länk till studien här:


   Mängden du tar påverkar ökningen av NAD+ ganska linjärt som det ser ut.

Jag tror att det bästa sättet att förstå vad du kan förvänta dig är att läsa produktrecensionerna
 
   Något som är bra med recensioner är att det är oftast folk som är missnöjda som skriver dem, tänk på dig själv; har du energi och mår som en kung/drottning så får du annat att tänka på än att skriva en recension. 
   Kundrecensionerna hittar du längst ner i varje produktsida. 
   OBS! Jag tror att recensions programmet skickar förfrågan om recension med 5 stjärnor ifyllda; varför jag tror det är att negativa recensioner brukar ofta ha 5 stjärnor. Några vet inte hur man ändrar kanske?
   Jag tror också att programmet skickar förfrågan redan efter någon vecka och då har inte mycket börjat hända. Några recensioner dock är av folk som har hållit på ett tag. 
   I vilket fall som helst så är det nog bäst att läsa både det positiva och det negativa.

   De flesta recensionerna har "2-i-1 burken", den med både NR och Resveratrol, den säljer mest:

   De separata burkarna har inte lika många men är ändå värda att läsa. 
   Produktsidan för NAD+ Cell Regenerator:


    Du kan läsa för de andra produkterna också om du vill men förutom att man sover gott med AMPK Metabolic Aktivator och tappar vikt så är det väl inte något annat intressant.

   Har du kommit så här långt i läsningen så vet du säkert mer är den genomsnittliga kunden, var lite kritisk! T.ex. en kvinna köpte en burk Folate B12 och såg ingen energikick...

   Det här är några saker värda att nämna i sammanghanget:

   Om du gör som de flesta och börjar med 2-i-1 och inte märker att orken blir bättre efter ett par veckor, testa att ta 2 kapslar.
   En kille som är 47 och är aktiv som person gjorde det i några dagar efter att inte ha märkt någon ändring i ork, vi kan kalla honom Jim. Jim brukar jogga med sin kompis som tränar Triathlon på elitnivå (springer 10 km, cyklar 40 km och simmar 1,5 km). Kompisen ville sprinta i 5 km, Jim tänkte hänga med nån kilometer och jogga resten. Han sprang ifrån honom hela sträckan! Han ringde mig direkt efter löprundan och berättade, det minsta jag kan säga är att han var rätt exalterad...

   Andra köper 2-i-1 och fyller på med en extra Optimized Resveratrol ibland då mängden resveratrol är liten i 2-i-1 kapseln. 

   Du kan ta stora mängder i någon vecka för att känna hur det fungerar för dig och sen återgå till dosseringen du vill fortsätta med; så länge du håller dig till mina eller Sinclairs "maxade mängder" så kan du laborera hur du vill.
 
   Mängden handlar bara om hur snabbt du vill ha förändringarna, inte om de kommer. 

   Tre saker som du borde göra innan du börjar:
 1. Ta bild på dig själv och jämför efter ett halvår. Ta gärna närbild på huden också.
 2. Sitt inte i soffan och vänta på bättre ork; gå upp för trappor tills du blir trött och kolla hur långt du kom t.ex. Gör det igen efter 10 dagar och sen igen efter en månad. Om jag inte måste gå de 126 trappstegen till dagiset varje morgon så hade jag kanske inte märkt att orken blev bättre.
 3. Skriv ner var du har ont och jämför efter två månader. Testa att göra de sakerna som var svåra att göra för att det gjorde ont.

 Nu, med facit i hand

 
   Nästan 100% av folk som köper blir återkommande kunder, det är nog därför L.E Sweden säljer mest NAD+ produkter i Europa. Jag tror att de har lyckats därför att de "utbildar" folket på hemsidan om vad varje substans gör samt har länkar till forskning som backar upp det de hävdar. Och jag tror också att folket som går till L.E. Sweden genom min blogg förstår mer än de flesta. Resten av återförsäljarna i Europa har produkterna bland sina andra 600 i sortimentet utan någon vidare beskrivning om vad de gör.
   En annan statistik som inte är lika positiv är att mindre än 1 av 50 läsare går vidare till L.E. Sweden vilket jag tycker är synd. Firman som sköter deras marknadsföring ville att jag skulle ta bort sektionen i min blogg där jag berättar om "Virus-19" och NAD+ därför att det är ett kontroversiellt ämne och jag förlorar läsare.
   Visst borde jag lyssna på folk som kan marknadsföring och visst är det viktigaste att öppna ögonen på så mycket folk som möjligt så att de kommer igång? Men folk som känner mig vet att jag är tjurskallig...

Om "Virus-19"


   När viruset kom så tyckte jag att en sak var märklig, varför blev inte barn sjuka av det?
   Barn har inte ett utvecklat immunsystem och förlitar sig helt på Sirt-1 som aktiverar kroppens försvarsmekanism för att klara av sjukdomarna. Kan det finnas ett samband mellan barns höga NAD+ nivåer, den höga Sirt-1 aktiviteten och deras immunitet?
   Jag är med i Davids Sinclair' s mail-lista och jag känner ingen annan människa mer kvalificerad till att svara på det... så jag frågade (mars-2020). Tydligen var jag inte den enda.

   På den tiden så arbetade Sinclair inom Världshälsoorganisationen för att kartlägga "Viruset" och de nya stammarna som dök upp, han skickade ut uppdateringar till oss prenumeranter via email. 
   I en av uppdateringarna så hade han även svar på min (och jag antar andras) fråga. Nyhetsbrevet kom den andra april, (knappt en månad efter jag frågade) och här är den delen av nyhetsbrevet som svarar på min fråga, - kan du inte engelska så lägg in texten i Google Översätt ( https://translate.google.com/ )

   "Many people have asked me, “does NAD boosting or resveratrol work?” The answer is we don’t know. Lives are at stake here. In cell culture, resveratrol does counteract numerous viruses, including MERS, SARS-1, and HIV. Whether or not it works in the human body to slow viruses hasn’t been tested, but it’s relatively safe and I continue to take it while I’m safe at home. As for NAD, it’s plausible, but again we have no human data. NAD may increase the prevalence of the ACE2 that the virus uses to enter cells. But again, we just don’t know."


   Om du minns så fick man böter eller fängelse på den tiden om man hävdade att något (förutom det som myndigheterna rekommenderade) kunde hjälpa mot "Viruset".

   Här kan jag kanske berätta lite om Vitamin D också:
   Många mörkhyade i kallare/mörkare klimat drabbades hårt, mörkhyade absorberar mindre solstrålning och därmed har mindre D vitamin i kroppen än resten av folket som lever i samma klimat. En oberoende studie visade på c:a 3 gånger högre dödlighet hos mörkhyade i USA än hos vita, länk till sammanfattning av studien här:


   Man analyserade samtidigt statistiken i Indonesien över alla som hade dött i "Viruset", 98.8% hade brist på vitamin D i kroppen. Här är länken till studien:


   Detta är speciellt märkligt eftersom Indonesien är ett soligt land där man äter mycket fisk, det finns mycket mindre folk med vitamin D brist än i "kalla" länder. Och helt ärligt så har det inte varit så mycket nyheter om stora problem i Afrika eller i riktigt soliga länder.
   Okej att man inte gick ut och rekommenderade D vitamin men att låsa in folket ifrån solen var inte så genialt...

   Tillbaka till NAD+ nu;
   En studie kom ut november 2020 om "Virus 19" och påverkan hos patienter med lågt NAD+ som befinner sig i riskgrupper: 


   Från allt jag har läst så är Sirt-1:s främsta prioritering att bekämpa sjukdomar; när jag fick "Viruset" så blev jag lite kraftlös som jag brukade vara innan jag började med substanserna. Jag märkte också i början att man hade symptom av en sjukdom i någon timme, energin sjönk och sen var allt som vanligt igen som inget hade hänt. Nu märker jag ingenting alls.

   Man har också botat "Lång-C**id" (när "Viruset" vägrar ge sig) med ökade NAD+ nivåer i bl.a. Indien och Syd Afrika så nästa steg var väl att testa att bota faktiska "Virus-patienter".
   Med översikt av Yale gjordes en samlad studie i flera delar av världen, främst i England, Kina, Turkiet och Sverige där KTH i Stockholm samt Göteborgs Tekniska Universitet och Universitetssjukhuset var involverade.
   Man tog 100 patienter i olika svåra tillstånd, ålder, kön samt underliggande sjukdomar. Man gav den medicineringen som man normalt ger till C**id-patienter, men hälften av patienterna fick även NR - faktiskt tillverkad av ChromaDex, tillverkaren av Life Extensions NR. Placebogruppen fick extra sockerpiller istället för NR.
   Alla i NR gruppen tillfrisknade snabbt, i snitt på hälften av tiden och ingens tillstånd förvärrades till skillnad från kontrollgruppen.
   Länken till studien här:


   I ett tal på National University of Singapore (17 sept-21) så framkom det att Sinclair har rekommenderat Världshälsoorganisationen att bota "Virus-19" med NR eller NMN då föryngringen av kroppen är effektiv, speciellt mot lång-C**id. 
   Han refererade också till flera andra studier än de som jag har länkat till här; övriga studier han pratade om kan jag inte hitta, det tar tid innan studier publiceras så att vanliga "dödliga" kan läsa dem. 
   Han pratar nog för döva öron, Världshälsoorganisationen verkar vara inriktad på vacciner och mediciner istället för en förebyggande lösning.
   Efter Delta-varianten av viruset kom Omicron och det lär fortsätta tills hela världen slutligen har lärt sig det grekiska alfabetet...

   Utan pengar kommer man ingenstans, Sinclair lärde sig läxan från Trans-Resveratrol och NMN när han släppte de fria för alla att tillverka. Han lärde sig även att inte ta in läkemedelsbolag som kompanjoner.
   Om du följer nyheterna så har du märkt att världens miljardärer har riktat in sig på rymd-turismen som nästa stora fluga. Nackdelen med rymden är att jordens atmosfär inte finns där för att skydda oss mot solens strålning. Att vistas i ständig skugga fungerar bra men man har tänkt använda sig av solpaneler för energi samt ständigt mörker tilltalar inte turister. En "solig" semester på månen innebär att folk får cancer.
   David Sinclair och andra åldersforskare har bildat ett bolag för att lösa problemet; solstrålningen förstör DNA, cellerna tappar sin identitet och resultatet blir cancerceller. De har utvecklat något som de kallar för SUPER NMN, den är 100+ gånger mer effektiv än NMN och kan laga DNA snabbare än solstrålningen kan förstöra den. Detta medför också en mycket snabbare föryngring av kroppen än NR och NMN kan mäkta med och Sinclair tror att det kan vara svaret mot "Viruset". 

   I den här korta intervjun förklarar han lite om den nya substansen:

Dr David Sinclair- Interview Clips - MIB-626

   MIB-626, som den egentligen heter, har klarat Fas-2 och är nu planerad för Fas-3 i början på 2022 (Fas-3 är kliniska försök på människor vilket är det sista steget innan produktion). När de blir klara och om han kan dra till sig pengar för riktig marknadsföring så kanske konspirationen för att lära sig det grekiska alfabetet misslyckas!
   Skämt åsidå, mycket händer i sektorn och jag kommer att uppdatera bloggen kontinuerligt. 

Nog om det...


   På senare tid har Sinclair slutat vara lika frispråkig om substanserna som han var innan, visst har han öppnat ögonen på rätt många människor men det har också skapat en ny våg av smutskastning och förbestämda testresultat från läkemedelsbolagen. Vill du höra honom berätta om allt som har med föryngring att göra så får du leta bland äldre intervjuer som den här; den är 2 timmar lång men han berättar helt öppet om allt:

(För att sätta på svenska undertexter: Tryck på "Kugghjulet" (Inställningar) > Undertexter > Engelska > Kugghjulet igen > Annat Språk > Svenska)

A Harvard Geneticist Is Extending Human Lifespan: David Sinclair, PhD | Rich Roll Podcast

   På tidigare versioner av bloggen så tillät jag reklam från Google, jag fick någon krona varje gång någon klickade på den; det är så populära blogg tjänar pengar och jag har i skrivandets stund 186.000 läsare. Google är duktig på att förstå vad en text handlar om, den mesta av reklamen var om läkemedel, bantningspiller, krämer m.m. Inte något jag förespråkar men men...
   Så började också dyka upp reklam för NMN från bolag som jag vet är falska; man beställer, deras lager brinner upp och de går i konkurs (det händer, jag skojar inte!). Har du tur så får du socker-piller eller piller med B3.
   Som du ser så tillåter jag inte längre reklam på min blogg.
   Jag tog upp det med L.E. Sweden och de har gått med på att ge mig en rabattkod som alla mina läsare kan använda. Koden är lätt att komma ihåg, det är bara att skriva ordet "blogg" på fältet Rabattkod.
   Det är enkelt, så här gör du:

 •    Efter du har lagt produkter i varukorgen och fyllt i din adress så kommer du till en sida där du ska välja betalningssätt, det ser olika ut i olika system men det här borde du känna igen:
 •    På samma sida så ser du också fältet där du ska fylla i din rabattkod:
 •    Skriv ordet: blogg
 •    Klicka sedan "Aktivera" så ser du ditt rabatterade pris.

   Koden fungerar en gång per person och bara för köp upp till 2000 kronor. 
   Den ger dig 8% rabatt på dina produkter. Utöver dina 8% så får jag 2% av L.E Sweden; Jag behöver inte de extra pengarna men jag tror att de, rent psykologiskt, gör det lättare för mig att motivera mig i att vara aktiv med bloggen.

 Länk till L.E. Sweden: 


   Du kan även klicka på loggan nedan så kommer du dit:


   Jag lämnade koden till slutet av 2 orsaker:
 1. Jag ville se vilken andel av läsarna läser hela bloggen och handlar med rabatt, och vilken andel tar den första länken de hittar.
 2. L.E. Sweden kommer att ta bort rabattkoden om den används av för många läsare, jag hoppas att inte behöva gå tillbaka till att tillåta reklam. Därför tycker jag att den är mest värd för den som har tagit sig tiden till att läsa allt!

Slutord


   Spara bloggen så du kan komma tillbaka och läsa om något är oklart. L.E. Sweden har lagt bloggen i sidans meny så du kan hitta den där också.
  
   Tre saker som du borde göra innan du börjar: (Här upprepar jag text som jag tycker är viktig)
 1. Ta bild på dig själv och jämför efter ett halvår. Ta gärna närbild på huden också.
 2. Sitt inte i soffan och vänta på bättre ork; gå upp för trappor tills du blir trött och kolla hur långt du kom t.ex. Gör det igen efter 10 dagar och sen igen efter en månad. Om jag inte måste gå de 126 trappstegen till dagiset varje morgon så hade jag kanske inte märkt att orken blev bättre.
 3. Skriv ner var du har ont och jämför efter två månader. Testa att göra de sakerna som var svåra att göra för att det gjorde ont.
   Läs kommentarerna! Det finns hundratals kommentarer, frågor från folk som vill börja ta vitaminerna eller folk som redan håller på, det kan vara nyttig läsning!
   OBS! när du skrollar längst ner i kommentarerna, tryck på "Läs in mer..." (2 gånger, det gick över till 3 sidor med kommentarer nyss) för att se flera kommentarer.

   Gör din egen undersökning innan du börjar; kan du inte, be ditt barn eller någon bekant (det kan vara nyttig läsning för de också!) 
   Visa gärna bloggen för andra!

Kommentarer

 1. Har använt NMN, resveratrol och Vitamin D3/K2 sedan ett par månader efter att läst David Sinclairs bok riktigt noga 3 ggr. Jag känner mig väldigt nöjd med resultaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice! Kul att det börjar bli mer känt! Själv tar jag NR, NMN är fortfarande rätt "otestad" och NR är billigare.
   Tänk bara på att fylla på med metylerings-donatorer ibland via TMG-vitamin, Sinclair har börjat med det efter att boken publicerades och det står inte med där. Eller se till att få dina donatorer via kosten.

   Radera
 2. Hej kanske vill prova hur beställer man

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Det finns länk i bloggen: https://lifeextensionsweden.se

   Radera
 3. Ny webbadress till återförsäljaren: www.lesweden.se

  SvaraRadera
 4. Känner stort intresse av dessa. Vill absolut testa.

  SvaraRadera
 5. För mig blev detta väldigt krångligt
  Är det 4 olika tillskott och när ska man ta dom ?
  Och skulle man öka efter en tid ?
  Jag blev inte klok på det när jag läste artikeln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är egentligen flera substanser som ska lira med varandra. NR och Resveratrol måste man ta så du kan börja med 2i1 vitaminen (NAD cell regenerator and Resveratrol). Ta din tid och läs noga vad varje vitamin gör sen kan du bestämma själv vilka vitaminer och mängder du vill ta. Säg till om du behöver mer hjälp, på återförsäljarens hemsida (www.lesweden.se) har jag telefontid, ring mig om något är oklart!

   Radera
  2. Skriv gärna vad du fick för tips per telefon 😏

   Radera
 6. Testar att kommentera för att se om detta är någon sorts fejk-blogg... (nästa steg blir att ringa på telefontiden). Att avgöra om det finns en människa bakom detta eller om det är ännu ett exempel på olika lurendrejerier som pågår är första steget för mig att närma mig detta och rekommendera för andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Massor med skit på nätet!

   Radera
  2. Skriv gärna vad du fick för tips på telefon 🙂

   Radera
  3. Han har inte ringt mig än...

   Radera
 7. Hej
  Undrar om det är bättre att köpa alt2 då man får mer av resveratol i mg än alt 1 Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bättre, dock va beredd på en "kick". Jag vill själv komma upp till Sinclair's mängder, öka stadigt känns bättre för mig. Är du i bra kondition så ska du kunna ta större mängder direkt.

   Radera
  2. TYVÄRR P.G.A. REGLER SÅ MÅSTE JAG TA BORT KOMMENTARER DÄR MEDICINER (inte kosttillskott) NÄMNS! Regler...

   Radera
 8. Resveratrol är en naturligt förekommande polyfenolantioxidant som finns i röd druvhud, japansk knutsvamp, jordnötter, blåbär och vissa andra bär. om man energisk mot jordnötter

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få i kroppen den mängd Trans-Resveratrol som Sinclair tar så måste du dricka mellan 500 kilo och ett ton rödvin per dag (beroende på sorten). Själv gillar jag öl...

   Radera
 9. Spelar det ngn roll när på dygnet man tar pillret när man börjar (dvs. 1 gång/dygn) ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta det på morgonen, allt samtidigt

   Radera
  2. Min mor (80+) började för ca en vecka sedan, men fick problem med att hon kände sig svag (efter ca 5 dgr), så hon avbröt. Finns det några kända kontraindikationer, t.ex. mot Levaxin? Kanske inte ska ta det samtidigt?

   Radera
  3. Det är en stor omställning för kroppen hos äldre, den reagerar olika innan den accepterar vitaminerna, därför är det bra att ta det utan att blanda det i början. Mycket sitter i huvudet hos äldre, det är faktiskt bevisat i kliniska tester att placebo-grupper med äldre har fått besvär av "sockerpiller". Jag fick tjata på min mor (78), allt var fel och det berodde på vitaminerna, jag pressade henne och när de väl accepterades av kroppen då blev hon överlycklig. Inga mediciner som jag känner till motverkar, det är ändå en substans som redan finns i hennes kropp, mängden ökar och den blir mer aktiv, inget annat.

   Radera
  4. Jo, man kan kanske börja med halva 2i1 dosen, för inatt/idag har jag känt mig "konstig" (efter 3 dgr), som andfådd med ändå inte, och som när man har lågt glukosvärde. Kan vara utrensningssymtom eventuellt.

   Radera
  5. Halva i ett par dagar eller ta varannan dag så man slipper öppna kapseln och blanda med fett, jag vet inte. Jag har inte hört någon med stora problem, oftast är det hjärnan som spökar. När jag började så kände jag absolut ingenting, samma med polare och folk jag har pratat med i medelåldern eller så var det inte värt att nämna. Allas kroppar är olika dock, det är inte skadligt och när det väl tas upp då kommer du märka det. Min mamma igen, jättemycket besvär först sen blev hon överlycklig...

   Radera
  6. Glad höra om din mor! :) Hittade dock detta om NR vilket kan förklara våra besvär: "Nikotinamidribosidklorid minskar blodsockernivåerna markant."
   Isåfall inte så konstigt att man mådde lite lågt. Men, jag tar 1/2 dos nu under en vecka, och går upp till full dos sen.

   Radera
  7. En annan sak, iom du är 67-a, som jag, så misstänker jag att du, som jag, lider av lite åldersrelaterade synfel :) Måste hålla ett papper på minst 50 cm för att kunna läsa det :( Har du märkt ngn förändring på detta?

   Radera
  8. Nej, ingenting. Lukt och smak verkar ha blivit vassare, inte synen. Jag sitter framför en dator hela dagarna dock...

   Radera
 10. Ok, har köpt, nu blir det spännande och se om det gör någon skillnad.

  SvaraRadera
 11. Jag blev väldigt besviken när burken var stor men fylld till kanske 20% , varför ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du köpte 2i1 burken. Som jag har sett så finns det 3 olika burkstorlekar, det är högre tillverknings och fraktkostnad för stora burkar så det måste finnas en orsak till det. Optimized NAD+ har lika många och lika stora kapslar men levereras i den minsta burken, jag har inte tänkt på det...

   Radera
 12. Låter som en scam, men jag tänker testa likförbannat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, scam! Snälla, googla vem David Sinclair är och kolla på någon av hans intervjuer. Okej att han representerar Harvards laboratorier och är professor där, något som jag inte ens har skrivit är att han är adlad i Australien för hans bedrifter och det finns över 200 laboratorier i världen som forskar på hans fynd. Tror du på riktigt att han ljuger?

   Radera
  2. Nej jag tror inte han ljuger, men ta ett piller och minska din genetiska ålder låter för bra för att vara sant, och det är det varningsklockor som ringer för mig. Jag har beställt och tagit tillskottet i snart en vecka. Det känns bra, men inte fantastiskt. Jag är i o för sig i hygglig form men börja verkligen känna av att träning tar hårt på kroppen. Därför vill jag testa. Jag återkommer hur det känns om någon vecka till.

   Radera
  3. Är du i bra kondition så märks inte skillnaderna lika mycket, det märks successivt. Testa att sluta efter ett par månader, då märker du det (polarn 40 år gjorde det). Nu är jag i bra kondition efter 10 månader med substanserna och märker små grejer ibland, har slutat springa på muggen på nätterna, något som jag inte ens har tänkt på...

   Radera
 13. Har köpt, nu blir det spännande och se om det gör någon skillnad, undrar om burkana ska läggas i frysen enligt David Sinclair ska bevaras kalt.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Hej Kostas
  Jag känner mig i stort behov av må bra i kroppen. Är 48 år, har ätit en massa olika vitaminer i minst 7 år, men blir inte mycket bättre tyvärr. Har haft frozen shoulder i ena axeln och börjar nu få i den andra. tränar ytterst lite, promenerar varje dag, försöker äta hälsosamt men är ändå så trött, kämpar med vikten, (har några kilos övervikt) är orkeslös, har ont i kroppen, känner mig inflammerad och stel. Hade vad jag tror en variant av Corona i mars- maj, en utdragen variant med anfåddhet,ont i bröstet trött mm, ingen feber dock och det har liksom inte riktigt släppt taget.

  Har tagit magnesium och zink b-vitamin regelbundet sedan 2014 sedan har jag utökat allteftersom till nuvarande cocktail och varierat med multivitamin och då skippat B-vitamin.

  Just nu äter jag magnesium, b-vitamin komplex med jod, gukmejakaplar med ingefära, d-vitamin, zink, omega 3, och har precis börjat med Q10+E-vitamin+selen. Allt för att må bättre.

  Vet du något om jag borde sluta med några av dessa tillskott om jag skulle testa att börja med din (David Sinclairs) rekommendation av vitaminer?

  mvh Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt inga multivitaminer!
   Jag tycker att du ska sluta stegvis med alla andra vitaminer så fort du börjar känna dig bättre och kolla hur det känns, jag försöker hålla mig till Sinclairs "cocktail" så nära som möjligt, inget mer eller mindre. Självklart, ta det som kroppen har brist på. Viktigt att ta TMG också för att vara säker på att din kropp har tillräckligt med "bränsle" för att få igång processen.
   Lycka till!!!

   Radera
 16. Tack för den utförliga genomgången om detta som jag sedan länge varit intresserad av.
  Det var dock en väldig textmassa som aldrig verkade ta slut.

  Nu undrar jag om du kort och koncist kan sammanfatta vilka produkter man bör köpa, var och hur man köper dem i Sverige samt hur och i vilken mängd de ska intagas.

  Du heter tydligen Kostas M?
  Själv heter jag Utas.

  Mvh, Utas
  utas@utas.se

  SvaraRadera
 17. Hej,
  Jag skulle rekommendera att börja lugnt med 2i1 burken, är du i bra kondition så kan du börja med lite större mängder men bättre att ta det försiktigt i början så du inte chockar kroppen. Ta även TMG för att se till att kroppen inte töms av "metylerings bränsle". När D & K blir tillgänglig då är det bra att ta de så man fixar cirkulation och skelett. Har du fler frågor, ring tips-numret, jag svarar på det!
  MVH
  Kostas

  SvaraRadera
 18. Hur är det med oss kvinnor som är i klimakteriet? Förbättrar dessa tillskott även detta?

  SvaraRadera
 19. Svar
  1. Molekyler omvandlas till andra form i kroppen hela tiden, för att det ska hända så behövs energi, den energin tas av Metylerings substanser. TMG fyller på de substanserna. NR omvandlas till MNM och sen till NAD+, TMG förser processen med "bränsle".

   Radera
 20. Hej.

  Jag har en hel del funderingar.
  Verkar intressant onekligen.

  Jag undrar.

  1. Finns det några studier på människor?

  2. Jag tränar på elit nivå (konditionsidrott) finns det några erfarenheter av effekterna då?

  3. Sedan känns det lite krånglig (och dyrt)med så många burkar. Är det Optimized NAD+ Cell Regenerator som är det väsentliga eller behövs allt för att få effekt?

  4. Optimized NAD+ Cell Regenerator Är väl det som är det unika? Resveratrol Går väl att köpa vart som helst till samma kvalitet och lägre pris?

  Tack på förhand
  /petter

  SvaraRadera
 21. 1. Ja, de viktigaste finns på Life Extensions Swedens hemsida: https://lesweden.se/
  Andra kan du söka i Pubmed

  2. Jag har faktiskt pratat med en elitidrottare som tar de, han kallade de för "laglig doping"!

  3. Ja NR är den vesäntliga men den måste tas i kombination med resveratrol för att fungera. I ditt fall så borde du även ta TMG, billig vitamin som ger bränsle till processen.

  4. Resveratrol är inte den dyraste av ingredienserna men minst lika viktig som NR (när jag nämner NR så menar jag NAD+ Cell Regenerator). Jag tror att det finns 14000+ olika Resveratrol molekyler, bara en kan aktivera NAD+ i kroppen. Jag köper själv från Life Extension, deras vitaminer tillverkas i USA (landet där om något är dåligt så blir man stämd) och deras Resveratrol har utnämnts "Best in Class", jag vill inte chansa från andra som oftast är Kina-tillverkade.

  SvaraRadera
 22. Tack för svaren.

  Hur är det med detta stämmer det att resveratrol inte tas upp i tablettform?
  https://www.doktorn.com/artikel/resveratrol-bluff-eller-verklighet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte, det här är pulver i kapsel. Resveratrol tas upp 5-10 gånger bättre av kroppen om den blandas med fett, olja, 10% yoghurt m.m. därför har jag skrivit att man ska blanda ut kapselns innehåll i yoghurt efter nån vecka, jag berättade t.o.m. mitt gourmet-recept!
   När jag är i ämnet, när man försökte smutskasta Sinclair så gav man resveratrol med vatten till försöks objekten, därför kunde man hänvisa till dåliga resultat.

   Radera
  2. Fråga ref till ovanstående: Bör man inte blanda kapselns innehåll med fett redan från början? Du skrev "efter nån vecka"!?

   Radera
  3. Alla som läser det här är inte elitidrottare, långt ifrån oftast. Att låta kroppen vänja sig sakta är ett "allmänt" råd. De flesta bör kunna blanda ut med fett från början men som ett exempel, några väljer att börja med Sinclairs mängder och jag vet inte hur kroppen reagerar på en sån stor omställning. Det spelar egentligen ingen roll eftersom så fort kroppen vänjer sig så är det lugna gatan men man behöver inte ha bråttom...

   Radera
  4. Ännu en undring: Som jag förstår det, är detta ingen "kur" i vanlig bemärkelse, utan man bör väl fortsätta intaget ...? Finns det något råd eller någon gräns för hur mycket man "får" ta? Bör man öka dosen allteftersom, eller kan man hålla sig till samma låga dos (t ex 1 kapsel per dag) och ändå få resultat fortsättningsvis?

   Radera
  5. Själv ska jag komma upp till Sinclairs nivåer, dvs 3 NR (900 mg) och 3 Resveratrol (750 mg) kapslar, jag tror att det är det närmaste man kan komma. Du får effekt från den lägsta dosen och kroppen (bevisligen av den egna erfarenheten) lagas men Sinclair är autoriteten i området och han borde veta bäst. Kliniska tester på människor är gjorda i 2000 mg nivåer utan några som helst biverkningar men jag tycker 1000 nivån är max vad man bör ta. Jag tycker att öka dosen eftersom är bäst så kroppen vänjer sig i lugn takt. Igen, av egen erfarenhet med mamma, det som har hunnit lagas förbli lagat efter man har slutat men kroppen fortsätter med sin förtvinning som den brukar för sin ålder.

   Radera
  6. Tacksam för dina svar - jag har min första leverans på väg ...
   Undrar också om jag bör/kan sluta ta de tillskott jag har tagit i några år:
   omega3, b12 och kalium till lunch och zink och magnesium till kvällen,
   eller om det inte har någon betydelse?

   Radera
  7. Ta de vitaminer din kropp behöver så länge den behöver de...

   Radera
  8. Har ett barnbarn, en pojke på 18 år, som i övrigt är frisk men som drabbas av ständiga förkylningsinfektioner - han har fått diagnosen kronisk halsfluss -
   och detta begränsar hans liv på olika plan, framför allt kan han inte träna som
   han tidigare gjort (han har t e x fått ge upp sin elitsatsning på fotboll p g a detta),
   Kan han ha nytta av dessa nya vitaminer, eller är de främst till nytta för vuxna/äldre?

   Radera
  9. Man har inte testat på unga människor men det borde inte vara några problem. Doch vet jag inte något om det...

   Radera
 23. Finns det ngn Facebook grupp där man kan dela med sig av erfarenheter? Jag har nu tagit detta sedan 13 augusti, och ungefär 10 dagar in så började jag få mkt ont i bl.a. knät (typ triggerpunkt), och har det fortfarande. Eventuellt ngn form av utrensningssymtom? Smärtorna kom i samband med en löpvända, men jag undrar om de inte hade kommit ändå. Men... jag har även känt mig piggare, har kunnat sitta uppe länge några sköna kvällar, vilket jag är glad för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är oftast att man orkar mycket mer men kroppen har inte hunnit förändrats än, mer styrka - samma gamla kropp... Gjorde själv misstaget... Ta det lungt! Nu efter 10 månader kan jag nog springa ikapp med en tonåring, det känns så iaf.
   Nej, ingen FB grupp vad jag vet som aktivt diskuterar men kolla den här, den är rätt nystartad: https://www.facebook.com/groups/231209794904777/members/

   Radera
 24. Hej.
  Jag såg en intervju med David Sinclair för några månader sen. Otrolig forskning han har gjort och gör. Jag har nog alltid följt rådet att vara hungrig ibland. Jag är inte direkt regelbunden med maten aldrig problem att sova och känner mig inte som 47 än...
  Men skit i det nu.
  Jag har en fundering innan jag testar detta. Du skriver att man tappar effekt direkt när man slutar ta dessa vitaminer. Kan inte detta störa den process som pågår redan nu i kroppen?
  Eller förbruka någon substans pga detta.
  Tack för en bra blog!
  ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den förstärker processen, Trans-Resveratrol är "Svält på burk!" sen ökar du på din NAD+ så kroppen har bränsle till "renoveringen". Jag provade själv med fasting innan jag började med vitaminerna, det var säkert bra för kroppen men man märker inget. Nu skippar jag frukost samt kalorier på morgonen oftast, inga problem, det är inget som krockar. Effekten av minskad NAD+ kommer i form av energiförlust till dina tidigare nivåer när du slutar (3-7 dagar efter), det som är lagat förblir lagat. Men varför sluta? Den minsta "dosen" - 2i1 burken, kostar mindre än 20 kr om dan, jag tror att det blir billigare i längden att slippa mediciner och tandläkaren. Att vara pigg och frisk i 50-70 år till är värt en hel del också?

   Radera
 25. Hej!
  En allmän fråga:
  Vågar den som tar någon form av medicin ta NR utan att rådfråga läkare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite upp till dig, läkare följer rekommendationer från medicintillverkare och de är inte positivt inställda till NR & Resveratrol för att uttrycka det milt... Som jag skrev, vissa läkare har tydligen börjat med att rekommendera det, en gjorde det via att sin patient fick fråga mig och den andra har gått ur Landstinget för att kunna göra det...
   NR är inget som inte redan finns i din kropp men jag är ingen läkare. Andra gradens diabetes är testat utan problem, flera tester med andra sjukdomar kommer men det tar tid... Allt beror på dig och din sjukdom, fråga din läkare, om du inte gör det så kolla dina värden så att de inte försämras.
   Life Extension har inte flaggat för någon specifik sjukdom men om du redan har cancer så skulle jag avstå tills den är helt borta från kroppen i.o.m. tillverkningen av nya celler som den främjar.

   Radera
 26. Med tanke på att världen är överbefolkad: är det verkligen vettigt att leva i 120 år???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk som är klara i huvudet med 120 års visdom kanske överväger det till en viss del?

   Radera
 27. Hej!
  Jag har nu tagit kapslarna i 10 dagar och jag har inte mått så bra de senaste tre dagarna
  Jag har haft problem med illamående och orolig mage och känt mig lite matt.
  Naturligtvis kan jag inte veta säkert om det beror på kapslarna, men jag har normalt väldigt
  bra mage och som jag känner mig nu är något nytt för mig.
  Tror du att det kan vara något övergående, eller ska jag sluta?
  Jag är en undomlig 70-åring som inte har några sjukdomar eller mediciner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allas kroppar reagerar annorlunda, det händer inte ofta att man mår dåligt men det kan hända dock. Det här kan vara tecken på att din kropp har börjat ta emot den extra NAD+ men vet inte hur den ska handskas med det. Det är som en tröskel som ska gås över, kanske fortsätta med att blanda ut bara en halv kapsel med yoghurt och öka mängden när den "kickar till" eller när det går över? Det finns inget farliga ämnen i det här, bara större mängd substanser som redan finns i kroppen. Säg till mig hur det går och ring om du undrar över något!

   Radera
  2. Tack för snabbt svar. Kan det vara vettigt att ta en kapsel varannan dag kanske?
   Kanske ska jag också avstå helt från mina andra kosttillskott, åtminstone för en tid?
   (magnesium, zink, b12, Q10, biotin) Vad tror du om det?

   Radera
  3. Halv kapsel är bättre tror jag, avstå inte från B12 men de andra kan vänta lite om de är inte något du verkligen behöver!

   Radera
 28. Hej. Tack för ett otroligt intressant blogginlägg. Jag har en antikropp som gör att jag får blodproppar om jag inte äter blodförtunnande läkemedlet Waran och då får jag inte äta K-vitamin för det slår ut Waran. Kan jag få bra effekt trots att jag inte kan äta K-vitamin?
  Med vänlig hälsning, Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt, K vitaminen är till för att förstärka skelettet, kanske få ordning på resten först så kanske du kan ta det senare...

   Radera
 29. Hej, Intressant blogginlägg du började enbart med NAD + resveratrol kombitabletten om jag fattar dig rätt och sedan lägger till extra resveratrol efter 6 mån. Lägger du kombitbl i yoghurtblandningen också?
  Mvh Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, kombitabletten måste blandas i något fett p.g.a. Resveratrol. Jag började med kombiburken och nu tar jag 2 kapslar var från de separata burkarna. Blandar bara ut Resveratrol i yoghurt nu, NR (NAD+ Boostern) behöver inte det.

   Radera
  2. Tack för svar, har beställt och hoppas kunna återkomma med positiv feedback:)

   Radera
 30. Hej! Var kan jag beställa dom blå burkarna! Vill så gärna börja jag med! Hälsningar Ann-C.B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns länk till Life Extension Sweden i slutet på bloggen, annars borde den här länken fungera: https://lesweden.se/

   Radera
 31. Jag behöver råd om den kombinationen är bra tillsammans
  Jag tar NAD +, Resveratrol, Niacin, TMG, B12, vitamin D och K.
  Jag tar alla dessa på morgonen, vad rekommenderar du?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jim
   Med NAD+ menar du NR? (NAD+ Cell Regenarator från Life Extension?) Man har försökt att ge NAD direkt men kroppen tar inte emot det.
   Niacin är en billig vitamin i samma familj, dock är den inte att rekommendera, i vissa studier har den även visat negativa effekter + att den har biverkningar - så kanske inte ta den?
   Resveratrol behöver blandas i fett för att absorberas (pulvret i kapseln), D och K ska intas med mat, resten kan sväljas med vatten. Ta allt på morgonen är optimalt.

   Radera
  2. Jag menar NR, Resveratrol jag blandar med 10% fett.
   Min fråga om den blandingen kroka med varandra NR, Resveratrol, TMG, B12, Niacin och D K

   Radera
  3. Nej, jag tar exakt det och allt samtidigt på morgonen (förutom Niacin som jag inte vill ta)

   Radera
 32. Hej!
  Jag tänkte beställa till min 78-åriga mor som alltid varit dunderpigg i alla år, men som nu fått problem med känselbortfall i ett ben. Hon är utredd för allt men läkarna har slutit sig till att hon får leva med det. Ålderskrämpor helt enkelt. Jag skulle vilja prova det här för henne. Efter att ha läst här känns det som om hon ska börja med 2i1-tabletterna och sen kanske trappa upp något. Men till min stora stora besvikelse är 2i1-tabletterna slutsålda! Vet du när det kommer ut till försäljning igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns de tydligen igen för jag beställde just.
   Får även jag ge dig ett råd så är det kolhydratsfattig kost, alltså enligt LCHF.
   Till det C- och D3-vitaminer och en del mineraler, tex Kalium som finns i den här butiken. Lycka till med din mammas hälsa!

   Radera
  2. Det var bara saldofel i lagerprogramet, den ska finnas på lager jämt.

   Radera
  3. Utas: tack för råd! Det är värt ett försök!

   Kostas: Gott så, jag har beställt nu både till mig och min mamma så får vi se vem som blir piggast ;)

   Radera
 33. Har precis börjat med NAD+ 300mg samt Resveratrol 125mg.
  Är lite nyfiken på vad jag kan förvänta mig.

  Ni som är igång med Nad+Resveratrol hur många dagar tog det innan ni kände någon skillnad och vad?

  Någon som kör på utan någon, eller är osäker på om man har känt någon effekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag berätta.
   Yes jag fick världens jävla aha upplevelse det funkar.

   Idag är jag nio dagar in på min kur och fick verkligen svar på att något hänt med min uthållighet.

   Jag har varit sjuk och inte tränat på flera veckor, men igår när jag körde min intervall uppvärmning på träningscykeln så märkte jag att det gick så lätt.

   Brukar köra en minut lugnt en minut hårt tempo som uppvärmning i tio minuter.
   Och får ofta lite flås och brukar ligga på i snitt 130-140 watt.
   Igår snittade ja 160 watt och kände mig pigg och stark när jag sedan styrketränade.

   Idag värmde jag upp och snittade på 181watt och var inte ens andfådd.

   Körde min styrketräning och kände mig inte trött efter varje övningen utan oförskämt pigg. Och då brukar det vara supertungt när man varit sjuk och inte kört på länge.

   Har inte heller träningsvärk som brukar slå till när man hållit uppe.

   Jag förstår nu vad ni som känt er superpigga menade. Det här va jävligt markant skillnad. Måste upplevas för att förstå tror ja.

   Radera
 34. Vad jag förstår så tar du själv inte reservatrol varje dag utan hoppar över det? Vad jag förstår på Sinclair video så tar han NMN och reservatrol varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör som Sinclair, han hoppar också över Resveratrol ett par gånger i veckan, han kanske inte berättar det i alla hans video men det är det han gör och förklarar det i sin bok.

   Radera
  2. Sant, jag läste den för ett år sen när den kom ut. Jag tror att jag har sett alla tillgängliga video och pods med Sinclair och han berättar i de som han går på djupet att genom att inte ta Resveratrol varje dag så vänjer man inte kroppen i en rutin, det var nog på intervjuer, efter boken. Han pratar om att kroppen måste "vila" ibland, samma sak att man inte borde träna varje dag. Att han tar TMG står inte heller med i boken, han har börjat med det på senare tid och han berättade det i 2-3 intervjuer jag såg. Fair point though, jag hade fel!

   Radera
  3. Sorry, fick ta bort din kommentar då du nämnde det "förbjudna medicinen" M-in och storebror vill inte visa bloggen...

   Radera
  4. Hej

   Det senaste intervjun jag hittar är den 1/10 så för en vecka sedan och i den nämner han att han tar reservatrol varje dag
   Skickar med en länk och man kan dra fram det till 1.08 fram i videon innan dom börjar prata om vilka saker han själv tillsätter varje dag.
   Gissar att du har mer kunskap om detta så du får jätte gärna ge feed back på det.

   Radera
  5. Man har sett större ökning av livslängd hos djur när man ger kroppen tid att återhämta sig, när man bryter rutinen, man ska inte träna eller vara hungrig jämt. Jag skickade mail till Sinclair men har inte fått svar än. Då jag blev osäker och kan inte hitta den videon som han förklarar så tar jag bort det från rekommendationerna tills jag har fått definitivt svar!

   Radera
  6. Även jag har sett videointervju med David Sinclair där han förklarar att han hoppar över Resveratrol då och då. Får jag länka här eller? Han pratar också om att hoppa över M-in på de dagarna han tränar.

   Radera
  7. Perfekt, länka den om det går!

   Radera
 35. Svar
  1. Kolla upp först vad du ska ha sen ser du priserna i återförsäljarens hemsida, tryck på loggan nära bloggens slut

   Radera
 36. Tog bort en till kommentar, inga läkemedel får nämnas utan cert e.t.c., svensk regel...

  SvaraRadera
 37. Jag nämnde ju inget läkemedel

  SvaraRadera
 38. ...och sidan jag nämnde är ju som en engelsk Life Extension site. Jag trodde när du ovan påpekade att du tar bort kommentarer att detta gällde läkemedlet som börjar på M? Du har ju själv flera ggr nämnt preparatet på tre bokstäver som början på N. Att man kan köpa det i Indien och Kina med skiftande kvalitet mm. Trodde därför att jag tillförde ngt i diskussionen genom att tala om att det finns med bra kvalitet .

  SvaraRadera
  Svar
  1. NMN är inget läkemedel och kräver inte recept, jag tog bort en annan kommentar om det andra som börjar på M. Tydligen får inte länkar till säljsidor visas heller i kommentarer, det här fick jag:
   Policy: Komplexa spekulativa finansiella produkter
   Certifikat krävs: Komplexa spekulativa finansiella produkter
   Exempelinnehåll [​4​6​7​0​2​4​7​9​3​0​4​4​]
   Förstod inte riktigt vad det var sen läste jag vidare och alla sidor verkar inte uppfylla G***es krav för "transparency". Det ska finnas adress tel.nummer klar prissättning ett antal "legal pages" bla, bla... annars visar de inte bloggen i sökresultaten.

   Radera
 39. Jag köpte NAD+ Cell Regenerator and Resveratrol kombon,, men något innehåller grapefruit som motarbetar min blodtrycksmedicin. Hur gör jag på bästa sätt? Kan jag ta någon annan kombination?

  SvaraRadera
 40. Jag tror inte det har någon betydelse eftersom Optimized Resveratrol (som finns i dina kapslar) innehåller c:a 0.04 gram grapefruit och kan tas i samband med blodtrycksmediciner som jag förstår (enda varningen jag har sett är om K-2 vitaminen).
  Håll ändå koll på blodtrycket, skulle det bli sämre kolla med doktorn om den mängden kan ha någon betydelse i just ditt fall men blodtrycket kan bli också bättre med tiden när du tar substanserna.

  SvaraRadera
 41. Hej, Har använt supplementen några månader och fått mycket god effekt, men undrar varför man inte ska använda multivitaminer samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för svaret. Blev inte så mycket klokare, men ska låta bli multivitaminer. Ett jättetack både till dig som driver bloggen och till David som har tagit fram dessa fantastiska tillskott.

   Radera
 42. Multivitaminer kan ha ämnen som motverkar NAD tillverkning och aktivering. Forskare inom åldersförlängning hånar multivitaminer i de flesta seminarier jag har kollat på så min slutsatts är att inte ta de.
  Jag har kollat innehållet av några multivitaminer och jämfört med vitaminer jag tar:
  Kroppen behöver i snitt 4000 UI med D3, multivitaminer har 0-400,
  K2 (MK-7) ska man ha 90-100mg och i multivitaminer 0-10mg.
  Ta vitaminer din kropp behöver så länge den behöver de.

  SvaraRadera
 43. Hej
  Detta låter för bra för att inte prova så nu har jag beställt två burkar
  Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol #02348 | 30 Kapslar.

  1. Funderar nu i efterhand om jag borde beställt något mer för att det ska funka.
  2. Hur gammal är gammal? Hur gammal är för gammal? Var det då man behövde ta den icke namngivna diabetesmedicinen?
  3. Man kan ju få besvär i början, vilka sorts besvär.

  Längtar efter att sätta igång och prova
  Tack för ditt engagemang
  Mvh Pia

  SvaraRadera
 44. Hej
  Detta låter för bra för att inte prova så nu har jag beställt två burkar
  Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol #02348 | 30 Kapslar.

  1. Funderar nu i efterhand om jag borde beställt något mer för att det ska funka.
  2. Hur gammal är gammal? Hur gammal är för gammal? Var det då man behövde ta den icke namngivna diabetesmedicinen?
  3. Man kan ju få besvär i början, vilka sorts besvär.

  Längtar efter att sätta igång och prova
  Tack för ditt engagemang
  Mvh Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   1. Det fungerar i.a.f. , TMG är för att hjälpa till processen samt D&K för bättre cirkulation samt skelett. Sluta småäta för att hjälpa till NAD+ att aktiveras (något som många tyvärr inte gör)
   2. Extra NAD+ kan behövas från 30+, jag vet inte om det finns en gräns uppåt. Den medicinen kan man ta samtidigt oberoende åldern, den får igång AMPK som är en annan mekanism för föryngring. Sinclair har i princip kollat hur en ung kropp fungerar och försöker efterlikna det.
   3. Antagligen inga, vissa får väldigt olika besvär men oftast beror det på mental spärr eller rädsla (hos 60+ enl en studie där folk från placebogruppen fick besvär och slutade). Annars känner sig 5-10% "konstigt" tills kroppen vet hur den ska hantera den extra NAD+.
   Lycka till!!!

   Radera
 45. Nu har vi ätit i 4 veckor men känner ingen förändrad känsla eller mera ork i kroppen. Har ätit NAD+ d&K TMG, blandat NAD+ i 10% yoghurt samt lite olivolja men ingen pigghetskänsla ändå:( Hoppas andras lyckas men för mig och min man uteblev positiviteten. Funderade på om jag skulle öka dosen men antar att det inte hjälper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda två!!! Tar ni resveratrol eller med NAD+ så menar du 2-i-1 kapseln som redan innehåller resveratrol? Utan resveratrol så aktiveras inte NAD+.
   Om ni nu tar resveratrol och ni tar den minsta dosen (2-i-1) så kan jag tänka mig 2 orsaker:
   1. Ni småäter hela tiden så att resveratrol inte kan "överrösta" kaloriintaget.
   Öka dosen eller ta det på morgonen och ät inga kalorier alls, testa.
   2. Båda två går igenom en sjukdom och den slåss mot den. Jag och min fru gick igenom "c-viruset" (testade positivt för antikroppar) och jag kände mig trött. Testa att öka eller bara avbryta i några dagar och se var som händer.
   Du kan ringa mig på Tips-numret så kan vi prata om du vill, det är intressant att klura ut varför det inte fungerar för någon, speciellt 2!
   Jag har förresten skrivit en uppdatering (några rader före den sista videon) med orsaker som jag har fått fram efter att ha pratat med folk, läs den. Om du inte ringer, håll mig uppdaterad om du har lust!

   Radera
  2. Till Offelina: I punkt 1 så menade jag inga kalorier fram till lunch.

   Radera
 46. Hej!
  Efter att ha läst alla inlägg i bloggen är jag väldigt nyfiken och måste bara prova! Har det senaste året känt hur energinivån gått ner, vill inte träna på gymmet pga C-viruset, avskyr att springa och fyllde 50 år i år - vilket jag misstänker har gjort sitt till.
  Har nu lagt 1 burk TMG, 1 burk NAD+ 2 i 1 och 1 burk vitamin D & K i varukorgen.
  Nu är frågan hur jag ska ta dem.... Hur låter det här: En
  2 i 1 och 1 D & K varannan dag i början, 1 TMG om dagen?
  Ska jag blanda ut 2 i 1 i något med 10 % fett redan från start?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan blanda från början om du vill och är i bra kondition, de flesta märker inga "konstigheter"
   2-i-1 och TMG varje dag, D&K varannan låter bra som start!

   Radera
  2. Hej,
   Nu äntligen kom mina burkar :) (NAD+ 2 i 1, TMG och D&K)
   Vill komma ingång så fort som möjligt men är en försiktigt general och måste checka med dig så jag inte gör något tokigt...
   Jag är inte i god kondition - har inte vågat gå till gymmet på nästan ett går (pga C) men innan dess tränade jag styrka/kondition 3-4ggr/v. Nu blir det sporadisk hemmaträning med hjälp av SVT Play (Sofias hemmagympa :)).

   Hur ska jag börja ta dem? Blanda ut NAD 2 i 1 och TMG i youghurt? Ska jag ta D&K varannan dag? När kan man öka doseringen?
   Är väldigt spänd och nyfiken och kommer dokumentera varje dag.

   Radera
  3. Ta 2-i-1 kapseln, TMG och D&K som de är med lite mat på morgonen i en vecka (försiktig general som mig!).
   Efter en vecka fortsätter du som vanligt men öppnar BARA 2-i-1 kapseln och blandar med fet yoghurt.
   Ta alla varje dag, D&K kan du börja ta varannan dag eller skippa ett par dagar i veckan efter nån månad eller så håller du koll på du dina D-nivåer om du ska fortsätta ta den varje dag. K2 förutsätter att du inte har problem med cirkulationen och inte tar mediciner för det, om du gör det, fråga läkaren om dosering.
   Det är inga problem att öka doseringen efter första månaden, lyssna på din kropp!
   Småäta är negativt, försök att hålla kalorifritt en stund efter intaget, det för bättre effekt.
   Får du energikick, öka aktiviteterna sakta så att kroppen hinner med förändringen.
   Lycka till!

   Radera
  4. Tack snälla för snabbt svar!
   Nu kör vi - återkommer med uppdatering :)

   Radera
  5. Nu har det gått 10 dagar sedan jag började min resa med NAD+, TMG och D&K. Tog enl rekommendationerna jag fick en kapsel av varje i en vecka och därefter blandade jag ut NAD+ i 10% yoghurt.

   Det här hände mig:
   Dag 2: kände mig för första gången piggare än på länge och orkade mer och kände nästan ingen hunger (glömde äta).
   Dag 3: Känner ingen hunger under dagen men vaknade på natten väldigt illamående
   Dag 4: Orolig och lätt illamående hela dagen men oväntat pigg ändå
   Dag 6: Mår ganska ok, bra energi
   Dag 8: Första dagen med utblandad kapsel. Fick riktigt ordentligt ont i magen på em, gick inte över på hela kvällen, sov oroligt.
   Dag 9: Trött efter att ha haft så ont, lite öm fortfarande. På kvällen upptäckte jag nässelutslag över hela magen (kliar inte men ser inte kul ut).
   Dag 10: Utslagen kvar, öm i magen - hoppade över dagens dos.

   Vågar jag fortsätta? Hur då i så fall?

   Jag har en autoimmun diagnos som göra att jag måste ta min medicin för den först på morgonen, ensamt (dricker en shake till den). Har tagit NAD+de andra några timmar senare (vid 9-tiden) tillsammans med lite mat och sedan inte ätit något på flera timmar (tar oftast en shake måltidsersättning vid 12.30-13), äter middag tillsammans med familjen på kvällen.
   Tränar styrka/balans/rörlighet hemifrån i tiderna som är nu.

   Radera
  6. Hej. Kanske fortsätta med hela kapslar varannan dag? Du kan sluta ta TMG ett tag också och experimentera dig fram, Allas kroppar reagerar annorlunda tills allt "normaliserar sig". Kolla kanske med din läkare om någon substans kan krocka med din medicinering.
   Kanske är du på väg att bli sjuk? Då brukar NAD+ ge sig på sjukdomen enl. min erfarenhet.

   Radera
  7. Ok, provar med hela kapslar varannan dag. Men hur länge? Vad jag förstår kör jag ju med instegsvarianten 2 i 1....
   Vet inte om jag håller på att bli sjuk, inget jag känner av i så fall :)
   Tänkte lite på D&K - det finns ingen risk att det blir för mycket D-vitamin om man tar den varje dag? Symtom på överdosering är illamående och minskad matlust..
   Annars - ser fördelningen av antal timmar efter intag ok ut? Vet att man inte ska äta något några timmar efter intag.

   Radera
  8. Jag själv hoppar över D&K några dagar i veckan så jag slipper kontrollera mina värden.
   Kanske ta hela kapslar varannan dag i en vecka utan TMG. Börja med hela kapslar varje dag nästa vecka utan TMG, o.s.v.
   Öppna kapslarna, lägg till TMG på senare veckor.
   Gör en stegvis "felsökning"

   Radera
 47. Tack för intressant läsning!
  Läst alla inlägg men har några frågor.
  Är 37år gammal och tänker köpa NAD+ 2i1 som jag förstått att man ska inleda med, samt TMG.
  1. Kan man ta detta när man planerar att bli gravid samt under graviditet?
  2. Läste nåt om diabetesmed om man är 30+, fattar inte, behöver jag köpa nåt ytterligare för att känna effekt?
  3. Du nämner fasta till lunch, så jag får ingen effekt om jag tex äter gröt till frukost?
  Behöver även 2i1 ändå intas med fett eller gäller det enbart när man som du övergått till högre dos i de separata burkarna?
  4. Äter en mängd vitaminer, mineraler samt omega 3 idag däribland 5-10000IE dvit men inte K2, är det ett måste att börja inta nu?
  Mvh Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett litet tillägg:)
   Läste just att även 2i1 ska intas med fett, men måste jag öppna kapseln, eller kan jag ta kapseln ihop med olja bara?
   Äter idag life extensions b-komplex men ser att du är emot tex niacin, ska jag sluta med dessa kapslar och enbart äta b12?
   Räcker det om man fastar till lunch någon/några dagar/vecka eller måste man dagligen i all evighet?

   Radera
  2. Hej!
   Jag ska försöka svara så gott det går.
   1. Att få kroppen att fungera bra kan inte vara negativt innan graviditet, har även hört från 2 kvinnor i 50-årsåldern att de fick sin mens tillbaka! Däremot under graviditet så vet jag inte, fostret är fullt med aktivt NAD+, att tillföra mer? Fråga läkaren om det.
   2 Effekten kommer i.a.f. den medicinen påverkar AMPK som är en annan "pathway", den sänker blodsockret samt aktiverar mitokondrier.
   3 Den har säkert effekt, dock "svält" hjälper Trans-Resveratrol att göra sitt jobb. Några dagar i veckan är ok att äta på morgonen. Öppna 2-i-1 kapseln och blanda ut innehållet i fett.
   4 D vitaminen bl.a. absorberar calcium, K2 (mk-7) fördelar den till skelettet istället för cirkulationssystemet, starka ben, rent blodomlopp, win-win. Du måste inte.
   Ät de vitaminer du behöver, B-12 (folate) är bra för metylering, bra komplement till TMG, niacin tror jag kommer motverka det hela.
   Jag hoppas du fick svar på det mesta!

   Radera
  3. NR är B3 (niacin) + en hemligt blandning, hur kan det motverka det hela?

   Radera
  4. Tack för utförligt svar:) Varför måste kapslarna öppnas? Fungerar de inte som vanliga kapslar och tas upp ändå?

   Bestämde mig för att beställa burkarna med NAD och Resveratrol var för sig, tror min kropp klarar hantera högre mängd direkt

   Radera
  5. Jim. NR är en molekyl i B3 gruppen som man har isolerat och som är molekylen som omvandlas till NMN, samma sak med Trans-Resveratrol, den är en resveratrol-molekyl som man isolerade och den aktiverar NAD. Niacin gör många saker men Sinclair tycker att stora mängder Niacin har en negativ nettoeffekt på NAD, NR är just molekylen som blir NAD.

   Caroline. Sinclair och alla som som jag känner till som tar substanserna blandar pulvret i något fett. Man har tagit fram något som kallas Pterostilbene vilket är Trans-Resveratrol med 2 extra grupper så den kan absorberas utan fett, den är dyrare dock och lika effektiv som utblandad Trans-Resveratrol.

   Radera
 48. Hej! Är nikotinamid samma sak som nikotinamid riboside?

  SvaraRadera
 49. Hej! Har en del problem med min kropp som inte läkarna kan förklara. Allt från muskelvärk, huvudvärk till att synen/hörseln är påverkad. Är 28år och undrar om det är en ok ålder att testa 2-1? Kan man vara för ung? Tycker jag läst att vid 30 börjar kroppen att tillverka mindre av den substansen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte skadligt att testa, det kan hjälpa kroppen att fungera bättre. Tillverkningen av NAD sjunker hela tiden, över 30 så börjar det bli brist på NAD men du kanske redan har det. Att ha mer borde hjälpa.
   Tänk på att kanske även ta TMG, (det är slut just nu men de borde få om ett par dagar igen) så att du kickar igång kroppens metylering, vilket kan också vara en av orsakerna till dina problem. Uppdatera mig gärna om hur det går om du bestämmer dig för att prova!

   Radera
 50. jag undrar vilken substanser innehåll multivitamin som slår ner på NR och Resveratrol

  SvaraRadera
  Svar
  1. Multivitaminer är olika och ska passa alla, en tablett för allt. Forskarkåren inom åldrandet är negativa om de då allas kroppar är olika. De tycker att man ska ta just de vitaminerna kroppen behöver och att multivitaminer kan ha negativa effekter i vissa fall. Det är så långt mina kunskaper räcker om ämnet och jag ser ingen orsak att forska djupare i det. Jag tog multivitaminer förut och har slutat med det, jag tar bara vitaminer som motverkar åldrandet och det verkar fungera.

   Radera
 51. Hej
  Efter en rätt så nyligen avslutad antibiotika kur mot magsår (troligen magsår) så startade jag att ta NAD+ med Reselvator, TMG, K&D-vitaminer, B12 Folate men känner att magsyran höjs och bildar irritation på magsäcken igen, har testat med omeprazol nu men det verkar inte att ta ned magsyran nu när jag käkar detta? Vet du något om just det? Jag vill ju fortsätta för positiva effekter men tror inte det går just nu? Hur blir det om jag testar längre fram och tar en paus nu, läste något om att effekten inte tar på samma sätt om man gör uppehåll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också haft magsår (eller nåt), det kom nån gång ibland bara, men jag hade inte besvär när jag tog allt med yoghurt, jag tror att den neutraliserar magsyran. Jag hade glömt bort det förresten därför det har inte besvärat mig igen!
   Jag har inte hört folk som har haft besvär med det så jag vet inte om yoghurt hjälper.
   Man "lurar kroppen" lite grann att fungera som ung igen, har du redan börjat känna att din kropp har accepterat NAD+ så är det en liten risk att den inte luras en gång till och då får du vänta några månader och testa igen.

   Radera
  2. Hej, jag är laktos och glutenallergiker men jag dricker kaffe med MCT olja med mina tabletter på morgonen. Det verkar funka också :)

   Radera
 52. Jag förstår inte varför kapseln måste öppnas om man sväljer den med vatten och några skedar yogurt. Vore tacksam för klargörande där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapslar som innehåller Resveratrol bör öppnas och innehållet blandas i fett, yoghurt, olja mm. Övriga kapslar som man tar med vatten tar man hela som de är.
   Du öppnar alltså 2-i-1 kapseln eller Optimized Resveratrol kapseln bara.

   Radera
 53. Jag är vegan/vegetarian.Kan jag blanda innehållet i kapseln i t ex en avokado på morgonen?

  SvaraRadera
 54. Hej! Jag är 37 år. Kvinna. Otränad för tillfället.
  Beställde precis nad+ och optimized Resveratrol, d och k vitaminerna samt TMG.

  Behövde jag tillägga något mer?
  Hur ska jag starta att lägga upp det?
  Kan jag äta zink och magnesium samtidigt?

  Med vänlig hälsning
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin
   Nej, din beställning är perfekt!
   Ta allt på morgonen är något som de flesta gör. D&K med mat. Blanda ut innehållet i 2-i-1 kapseln med något fet efter någon vecka. TMG är okänslig på hur man tar den, svälj med lite vatten.
   Jo, ät de vitaminer som du behöver så länge du behöver de.

   Radera
  2. När du skriver ”2 i 1 kapseln” vad menar du då?
   Jag beställde alltså:
   NAD+ Cell Regenerator
   samt
   Optimized Resveratrol var för sig. (Inte burken Nad+ med Resveratrol i)
   Skulle jag ha beställt den också?

   Med vänlig hälsning, Malin

   Radera
  3. Nej, separata burkar är bättre, 2-i-1 är en "ingångs-burk" med båda substanserna men väldigt låg Resveratrol mängd

   Radera
 55. Hallå där,

  Har läst lite om det här nu och tänkte kanske testa, är 49 år gammal
  och i rätt hyffsad form, har börjat få lite öma knän och man känner även av på axlarna med.

  Är det Optimized NAD+ Cell Regenerator™ and Resveratrol man ska prova då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra till att börja med. TMG kan man ta för att vara säker på att man inte kör slut på kroppens metylerings-reserver. D & K är bra för cirkulationssystemet, du kan börja senare med de om du vill

   Radera
 56. Hej
  har tagit NAD+cell Regenerator and resveratrol samt super K sedan den 8/10 och känner absolut ingen skillnad! Vad är det som ska hända och varför får jag ingen effekt? Måste man vara sjuk för at det ska märkas någon skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för litet dos, jag tar 3 tabletter Resveratrol och 3 tabletter NR blanda med yoghurt och olivolja senaste två månader jag fasta 23 timmar äter sista time, jag träna normalt, jag känner absolut ingen skillnad.
   Nu tar jag 1 gram NMN under tungan och Resveratrol med yoghurt olivolja och TMG nu märker jag skillnad.

   Radera
  2. Ingrig: Testa ta 2 kapslar i ett par dagar och kolla. Själv var jag lite "trasig" och märkte hur det blev bättre.
   Jim: Det är konstigt eftersom NR och NMN gör exakt samma sak. En som jag känner som har testat båda tycker att NR ger bättre effekt än NMN. Jag ska testa själv och återkomma till det här!
   LE Sweden, vet jag, kollar efter bra NMN och kanske kommer erbjuda det i framtiden, vi får se...

   Radera
 57. Jag har samma problem som Ingrid ovan, jag känner inte det minsta effekt efter några veckors intag. Har tagit 1 av varje av Nad+ och Resveratrol varje morgon, öppnat Resveratrolkapseln och haft i olja och intagit. Till detta 2st tmg samtidigt.
  Tagit kaffe med lite mjölk men inte ätit något förrän några timmar efter.
  Känner att man har ännu högre krav på märkbar effekt med tanke på det höga priset men har varken mer ork konditionsmässigt, mer styrka eller mer energi:(
  Trodde något skulle kicka in efter några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är olika men har du testat att pressa din kropp lite? Gå upp för trappor, testa att springa eller göra något som du inte brukar? Det är då man brukar få sin aha-upplevelse.
   En kvinna som jag känner och jag rekommenderade till, kände inget för en hel månad. Sen blev hon yr en dag, hon tog blodtrycksmediciner i flera år och äntligen började de fungera och nu ska hon börja trappa ner de. Det är olika för alla.

   Radera
 58. blir lite konfunderad av alla förkortningar! vad ät NR och vad är NMN? Ska man ta tabletterna på fastande mage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. NR är substansen i NAD+ Cell Regenerator.
   NR omvandlas i kroppen till NMN
   NMN omvandlas i sin tur till NAD+ vilket är den substansen som fixar kroppen.

   Öppna 1-2 NAD+ and resveratrol kapslar och blanda innehållet i fett på morgonen, några skedar 10% yoghurt. Kan du hålla dig ifrån kalorier till lunch är det positivt.

   Super K kan du äta när du vill, med eller utan mat den borde kombineras med D3 dock. Du kan ta TMG också när du vill, med eller utan mat. Själv och de flesta tar allt på morgonen.

   Radera
 59. Spännande, och intressant. Vet man något om hur ämnen påverkar t e x celldelning ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sammanfattning av 49 papper om cellnybildning samt mitokondrian finns i Life Extension Magazines Februari-utgåva:
   https://www.lifeextension.com/magazine/2020/2/renew-your-own-stem-cells
   Om du inte kan följa länken så finns numret i lesweden.se längst ner på sidan

   Radera
 60. Hej. ska man ta 2 kapslar NAD blir det väldigt dyrt då burken då bara räcker i 15 dagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det e sant, själv tar jag rätt stora mängder men jag har råd med det och jag tycker att det är en bra investering. Bara att sätta in nya tänder (hade tandlossning) skulle kostat 10 års konsumtion av vitaminerna!

   Radera
 61. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 62. Hej. Kan du skicka länk ifrån vart du beställt dina produkter ifrån?

  SvaraRadera
 63. Tjena! Hur mår du nu efter några månader? En annan fråga är ifall man har höga nivåer NAD i kroppen och använder reservatrol, gör det att NAD nivån sjunker i kroppen? Det vill säga att det efter en tid tar slut ifall man inte tillför nytt, alternativt att det kan vara ett sätt att bevara de nivåer man har samtidigt som det ger en föryngrande effekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja!
   Nu efter ett år så kan jag säga att jag mår som jag gjorde när jag var 20, på riktigt inte bara som man säger. Jag ser på polare i samma ålder när de flåsar när de gör nåt, måste sitta på ett visst sätt för att inte få ont o.s.v. och märker skillnaden. Något jag märkte är att jag är mycket skarpare i huvudet än innan och börjar igen att tycka att det är roligt att lära mig nya grejer.
   Resveratrol aktiverar NAD+, den har inget med dess produktion att göra, den produceras och förbrukas kontinuerligt i kroppen.
   "Överskottet" av NAD+ börjar bli till underskott runt 30-35, visst kan Resveratrol aktivera den mer för att utföra de "nödvändiga arbeten" bättre men finns det inte överskott så finns det inget NAD+ kvar till "föryngrande arbeten".

   Radera
 64. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 65. Hej Kostas M!

  Jag funderar på att börja ta vitamin d och k samt nad+ i låg dos som du började med. Bör jag även lägga till tmg? Jag är 36 år och frisk, ammar dock så funderar hur jag ska tänka? Bör jag vänta tills jag slutar amma? Jag tar för övrigt multivitamin för gravida/ammande samt probiotika och omega 3.

  SvaraRadera
 66. Hej!
  TMG är ett bra kosttillskott i vilket fall som helst, den ger "bränsle" till molekyler så de kan ändra sammansättning, något som händer kontinueligt i kroppen och det är något som förbrukas av NR när den ändrar form till NMN och sen till NAD+. Kroppen har redan "bränslet" men TMG är en försäkring på att det inte sinar.
  Din bebis är full av NAD+, det är den substansen som ser till att den växer och NR går in i dina celler och omvandlas till NAD+ så jag tror inte att du kan förmedla det via amning. Jag har aldrig hört något om någon av substanserna efter födseln, man ska kanske avstå vid graviditet då det är otestat. Är du osäker, kolla med läkaren men vanligtvis så vet de inget om det tyvärr...
  Vitaminerna du tar krockar inte med substanserna vad jag vet.
  MVH
  Kostas

  SvaraRadera
 67. Ok, tack för snabbt svar. Jag har tidigare frågat min läkare men som du säger så vet de inte så mycket om det. Hänvisar hellre till preparat som de vet fungerar och som det finns mer vetenskapliga belägg för. Tar du några extra vitamintillskott utöver? Och hur gör du med kosten? Utesluter Eller äter extra av något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget speciellt med kosten men jag är väldigt onyttig av mig. Dock försöker jag hålla mig ifrån kaloriintag till senlunch ibland.
   Jag tar B12 och Folate också som är populär bland folket som tar substanserna, jag tror att TMG räcker men det är en billig vitamin och jag är onyttig så varför inte?
   Jag vet att plantbasserad diet hjälper med M-Tor och snart ska LE Sweden börja sälja en vitamin för AMPK (istället för Me****in som jag håller på att testar) som är receptfri, jag kommer uppdatera bloggen om det och de kommer skicka uppdatering till de som prenumererar via email.

   Radera
 68. Kan man ta tabletterna några veckor och sen ta ett break ifrån dom någon vecka innan man börjar igen? Eller blir dom verkningslösa då som du skrev i din mammas fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lurar "kroppens klocka" att tro att den är ung, när man väl lyckas så borde man inte chansa på att det kommer lyckas en gång till. Jag skulle inte chansa i.a.f. - kanske ta varannan dag någon vecka för att inte avbryta processen?

   Radera
 69. Tack för dina kloka ord. Funderar bara på om det verkligen bra för kroppen att ständigt "vara i en svältstress" i det långa loppet. Låter ändå lite motstridigt?? Jag tar ju bland annat vitaminer för att minska den oxidativa stressen i kroppen, och sen så är det ständigt på tapeten att minska stressen i sitt liv, men det kanske inte riktigt är samma sak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt med på vad du säger, därför tycker jag att man ska hoppa över Resveratrol några dagar i veckan, det är den som aktiverar kroppens försvarsmekanismer. NAD+ eller NR i det här fallet är bara något som kroppen behöver, ingen stress i.o.m. det.
   Hårdträning - vila - hårdträning - vila brukar fungera bäst och det tycks vara samma sak med Resveratrol, dock en vecka kan vara för lång rast. Två dagar maximum utan resveratrol känns bra enligt mig då jag testade en gång att avbryta helt och började känna av det efter 3 dagar (märkte mindre ork). Det är faktiskt en stor grej att "lura kroppen" och några har svårt med det i början så jag tror att göra det om och om igen är dumt, bara låta kroppen återhämta sig nån dag är vettigare tror jag.

   Radera
  2. Förresten, den enda stressrelaterade forskningen som jag har hittat (sponsrad av läkemedelsbolag =P) är att 2500 mg Trans Resveratrol dagligen kan stressa cellerna, Det är 10 kapslar per dag dock och det är inte att rekommendera... (max 3, jag tar 1-2)

   Radera
 70. Fin sammanställning Kistas! Kul att höra om dina framsteg. Jag har följt ämnet ett tag också sand Sinclairs framsteg. Jag använder mig av en mix av NR, TMG, Resveratrol, D-vitamin samt Periodisk fasta, rörlighet och Keto inspirerad diet.
  Inga biverkningar än så länge och en del positiva effekter som kommer och går. Jag tror på mixen av alla dessa åtgärder och inte enbart en men vet att de samspelar på ett intrikat sätt som inte alltid är utrett.

  Fråga 1: det är ju viktigt m rätt ämnen och innehåll. Sinclair varnar för att inte ha NR i rumstemperatur eftersom detta bryts ned och kan skapa ngt som kan få motsatta effekter i värsta fall. Tydligen så måste NR finnas i en sk "chloride" comolex för att hållas stabilare i rumstemperatur. Life Extensions använder sig av "Niagens NR". Är detta säkrat för hantering i just rumstemperatur inkl frakt osv? Vad är din bild av detta? Jag kommer successivt öka doserna så jag vill så klart veta vilken leverantör samt mixen av NR och NMN jag vill landa i.

  Fråga nr.2: Sinclairs bolag har ju redan hittat mer potenta höjare av NAD+ koncentrationer och upptag av kroppen. Följer du denna utveckling och vet vad som är på gång längre fram?

  Tack för en fin blogg och att du svarar på allas frågor!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Jag var noga med att ha burkarna i kylskåp när jag var i varmare klimat, här i Sverige har jag faktiskt inte gjort det och det verkar inte påverka de. Jag har hört att NR ändrar form vid 60 grader men kan inte svära på att det stämmer. Att hålla de i kylen kan vara vettigt dock, jag "förbrukar" de fort så jag tror inte att det har någon större betydelse. Life Extension är riktigt professionella med deras produkter så jag litar på att de hanterar de rätt.
   2. "Super NMN" är på gång. Den siktar på att till och med kunna motverka rymd strålningen, d.v.s. laga kroppen fortare än den förstörs i rymden
   Han kollade faktiskt på Life Extensions Resveratrol-blandning och jag tror att han tar fram en egen "mix".
   Annars så försöker de isolera molekylen från olivolja som har livsförlängande effekter och ska vara bättre än Trans Resveratrol samt molekylen i C-Vitaminen som också gör det.
   Forskningen har saktat ner lite i.o.m. "viruset" tyvärr...
   Jag försöker hålla mig underrättad så gott det går...

   Radera
 71. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 72. Tack för alltid så kloka svar =)
  Eftersom jag ammar så tror jag ändå att jag bör fortsätta med mina multivitaminer (multigravid från great earth) eller Holistic supervitalis flytande? Men du nämner samtidigt att multivitaminer inte är att föredra då vissa motverkar det hela? Hur ska jag tänka där?

  SvaraRadera
 73. Och hur gör jag jag om jag väljer att börja med låg dos 2 i 1 kapslar (NAD+ cell generator and resveratrol)? Bör jag då ta den varannan dag för att inte kroppen skall vänja sig vid resveratrol? Eller är det bättre för mig (som är i hyfsad fysisk form och ej överviktig) att ta kapslarna var för sig i den högre dosen?

  SvaraRadera
 74. Definitivt, fortsätt med dina multivitaminer! Vissa ämnen kan motverka ålders förlängningen enl. forskarvärlden men jag tror det är minimalt och i det stora hela, att ha bra med vitaminer i kroppen är bra för bebisen.
  Du kan nog ta vilken dos du vill, över försiktiga och i dålig form jag började med den låga dosen. Att göra som du har planerat är bäst med de separata burkarna

  SvaraRadera
 75. Okej, tusen tack för att du tar dig tid att svara på alla mina funderingar 👍 Det blir så mycket svårare när man ska sitta själv och fundera hur man ska göra med allt. Nu ska jag beställa och försöka komma igång med det här. Ska bli spännande att se vad det utmynnar i 🙏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem! Dock fick jag ta bort kommentaren du skrev i början, du hade också använt det hemska I****n ordet i din fråga och google klagade...
   Synd, jag tror att många hade de frågorna du ställde...

   Radera
 76. Det går inte översätta till svensk text i filmerna, i alla fall inte från mobilen. Vet inte om youtube tagit bort detta.

  SvaraRadera
 77. Har fått mina burkar nu. En NAD+ och en Resveratrol. Ser att NAD+ är 300 mg. Inget mått på Resveratrol, ser dock att dom är ca dubbet så stora. Hur skall jag dosera per dag? En NAD+ och en "halv" Reveratrol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är 250mg Trans-Resveratrol, 150mg Quercetin, 10mg Fisetin och lite annat per kapsel (jag kollade på baksidan av min burk). Det här ska vara världens bästa recept på resveratrol vad jag vet.
   En NAD+ bara att svälja och en Resveratrol som du öppnar kapseln och blandar i fett (avocadokräm, yoghurt, olivolja, bearnaise -skojar-) efter några dagar.

   Radera
  2. Ok, tack. Varför öppna kapseln? Varför inte bara svälja med vatten sen ta en sked fett efter? Varför ta Resveratrol efter några dagar? Är det inte en av varje per dag?

   Radera
  3. Nej, NAD och resveratrol varje dag, du kan öppna kapslarna och blanda från början om du vill, det kan bli en "kick" dock, du väljer själv. När resveratrol pulvret löses upp i fett så tas den upp av kroppen 5-10 gånger bättre än att bara ta kapseln. Sinclair hittade och isolerade Trans-Resveratrol och han tar den så, jag gör som honom.

   Radera
 78. Hej, jag igen! har tagit NAD+Resveratrol samt super K (har ett fruset ben!) samt TMG nu sedan den 8/10, TMG har jag dock lagt till senare. Ingen effekt alls! Känner mig lika trött, vaknar på nätterna, samma problem i benet och har samma träningstyrka som vanligt! Varför fungerar det inte på mig? Mår jag så bra som det går? Att ta dubbla doser blir svindyrt, då räcker burken bara i 15 dagar!!! Något annat jag kan göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske blir dyrt men varför ta om din kropp inte accepterar substanserna överhuvudtaget?
   Som jag har skrivit så min mamma slutade ta och efter det så blev inte hennes kropp "lurad" en gång till. Därför sa jag till dig att testa att ta 2, lyckas du lura kroppen då kan du fortsätta ta bara en. Den Sinclair och de flesta tar motsvarar lite över 3 NAD+ Cell Regenerator kapslar och 2-4 Optimized Resveratrol kapslar per dag och jag har aldrig hört någon som inte har fått effekt från de mängderna.
   Det kanske var fel av mig att rekommendera att börja "lågt" men jag berättar bara hur jag gjorde och hur jag tänkte. Börja med den minsta dosen verkar fungera för de flesta.
   Jag tycker, kör på med 2-3 kapslar så att din kropp går över tröskeln att börja acceptera substanserna och sen kan du sänka till den nivån du har råd med, annars är det onödigt att ta, det går rätt igenom kroppen just nu.
   Lyckas det inte, spara dina pengar, sluta och testa igen om ett halvår.

   Radera
 79. Hej

  Nu har jag tagit 2 i1 kapseln, TGM-kapseln samt D+K-kapseln i sex veckor. Jag tar dessa mina vitaminer tillsammans med någon matsked yoghurt och lite rapsolja vid 6-tiden på morgonen. Har också fastat mellan 19 och 12.
  Tycker att jag sover bättre, är piggare och har mer energi.
  Jag har en fundering. När man läser om intag av andra vitaminer så rekommenderas det nästan alltid att de ska intas tillsammans med mat för att kroppen ska kunna ta upp dem bättre och inte bara åka rakt igenom. Tänker att jag tar ju mina vitaminer mitt i fastan och kroppen då inte har annan mat att bearbeta.
  Skulle det vara ännu effektivare om jag flyttade mitt vitaminintag så det sker i samband med någon måltid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har vattenabsorberande och fettabsorberande vitaminer. Jag blandar Resveratrol i yoghurt på morgonen, det gör Sinclair också och tar resten tillsammans men du kan ta de efter sista måltid också, vet inte dock om du får en sen energikick. D&K ska du definitivt ta med mat (eller yoghurt) -fettabsorberad som resveratrol, resten är vattenabsorberade. Du kan kanske ta 2 skedar yoghurt? Resveratrol kickar in fastan på högvarv så jag tror inte det har nån större betydelse.

   Radera
 80. När kommer ni att sluta ta bort kritiska frågor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 frågor har jag löst per telefon eftersom jag var tvungen att fråga ut personerna i frågan, en kommentar från en "okänd" som inte ville svara på min fråga och några få är borttagna för att google klagar på att man inte får skriva om receptbelagda mediciner. En hade en länk till en sida som google inte tyckte var seriös.

   Radera
 81. Undrar om man ska fortsätta ta alla andra vitaminer och mineraler som magnesium, zink, D vitamin, omega 3, B vitamin när man tar dessa, eller är det onödigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta de vitaminer din kropp behöver så länge de behövs tycker jag. Själv tar jag bara "föryngrings-vitaminer", det känns som det räcker.

   Radera
 82. Hej igen Kostas! Jag kollade på den första youtube-videon du lagt upp om intervjun med David Sinclair hos Joe Rogan (som inte går att ses längre). Vet därför inte om jag förstod honom rätt. Sinclair pratade om att han tar blodprover var 3:e till var 4:e månad för att se att han håller sig på rätt livsförlängande kurs. Han pratade om att han kunde se en nedåtgående tendens innan han startade upp behandlingen med Me*****n. Funderar på om du använt dig av några blodprover för att få kännedom om att din kropp mår bättre av vitaminerna eller om du enbart går på att du känner dig piggare och har mer energi i det dagliga livet? Jag såg även en tjej som pratade om att hon analyserat sitt DNA och biomarkörer i blodet för att bl a få reda på sin egentliga ålder och om vitaminerna gör sitt jobb över tid. Är det något du känner till? Verkar dock kosta en hel del att genomföra..undrar bara om det är väsentligt i behandlingen med vitaminerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar inga blodprover, dock när jag har tagit (när morsan som har diabetes pressar mig) så har jag bra värden. Jag tar inte M****n, jag tar en annan substans i lite över en månad nu istället för den, jag kommer uppdatera bloggen med det snart.
   Att min kropp har föryngrats ser jag, förutom energin, uthålligheten och styrkan ( jag tränar aldrig men kan nog springa ikapp en 15 åring - har inte testat men jag tror att jag kan!), genom att kroniska besvär har försvunnit, jag blir inte sjuk samt utseendemässiga förändringar (har inte nämnt de p.g.a. de är svårdefinierade) som mer hår, fastare hud m.m.
   Sinclair håller på att utveckla ett chip som man har som implantat och som kan tala om hur kroppen mår och vad den behöver, om någon sjukdom håller på att utveckla sig o.s.v. Han har redan ett blodsocker implantat som han kontrollerar blodsockret via en app i telefonen.
   Det hade varit roligt att kolla den genetiska åldern innan man började och sen igen med jämna mellanrum, jag har inte gjort det dock och nu är det försent.
   Jag väntar på Horvath Clock (när den kommer ut och priset är överkomligt) så ska jag testa, den ska vara ruggigt exakt!

   Radera
 83. Okej. Får vänta på det då. Egentligen så är förbättringarna både fysiskt och utseendesmässigt (precis som du nämner) ett tillräckligt bra och positivt bevis på att vitaminerna gör sitt jobb i kroppen. Men visst är man ändå lite nyfiken på att veta hur kroppen ser ut och mår inuti också. Är det inte samma typ av implantat som diabetiker använder? Lät spännande med att operera in ett chip som kan läsa av kroppens mående och som förhoppningsvis kan behandla sjukdomar i tid innan de hinner utveckla sig! Och förhoppningsvis kanske det går att inoperera till en vettig kostnad framöver. Sen vet jag inte hur tillförlitligt det är med alla dessa tester de erbjuder på nätet. Känns lite som att de vill krama ur en på så mycket pengar de kan 🤔 Det blir många tusenlappar som ryker om man ska testa DNA, genetisk ålder och annat både före, under och allt eftersom man behandlar sig med vitaminerna. Även om det hade varit väldigt intressant att veta hur kroppen förändras över tid av vitaminerna förstås. Du får gärna uppdatera bloggen om det är så att du testar en tillförlitlig metod såsom Horvath Clock eller liknande..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar